Receptek

Gőzgombóc

Fotó: weltderwunder.de.- Varga Sylvia receptje

2020. július 29.
  • 2,5 dkg élesztő 
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj
  • csipetnyi só
  • fél citrom reszelt héja
  • 25 dkg szilvalekvár

A tetejére:

  • olvasztott vaj vagy vaníliasodó
  • 10 dkg darált mák porcukorral összekeverve

Vaníliasodó hozzávalók:

  • 2 egész tojás
  • 2 dl tej
  • 8 dkg cukor


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Varázsold otthonodba a havas hegyek hangulatát!


A gőzgombócokat, otthon is egyszerűen elkészíthetjük, meglephetjük a zord téli napokon családtagjainkat. Ahogy a nevében is olvasható Ausztriában és délnémet vidékeken valóban gőzölik, és nem összetéveszthető az itthoni főzött formájával. Az omlós kelt tésztába rejtett szilvalekvár vaníliasodóval nyakon öntve, extraként darált édesített mákkal megszórva, elképesztően finom élmény, és megéri a vele töltött munka minden egyes percét.

Elkészítése:
Az élesztőt cukros langyos tejben cukorral felfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a csipetnyi sót, a tojást, a citromhéjat és az egészet tésztává gyúrjuk. Letakarjuk és langyos helyen fél óráig kelesztjük.

Lisztes gyúródeszkán a tésztából kerek lapokat készítünk egy bögre segítségével, melyek közepébe 1-1 teáskanál szilvalekvárt tesszük, és gombóccá formáljuk.

Figyeljünk, hogy jól záródjanak, különben főzés közben kifolyhat a lekvár.

A gombócokat félretesszük, és még egy kicsit kelesztjük. Addig egy lábasban vizet forralunk kevés sóval, fölé szűrőt helyezünk, úgy hogy ne lógjon a vízbe.

Tegyük a gombócot a szűrőbe, fedjük le, és forró víz fölött 10-15 percig gőzöljük készre.

A kész gombócokat öntsük le olvasztott vajjal vagy vaníliaöntettel, és szórjuk meg porcukros mákkal. Melegen tálaljuk.



A vaníliasodó elkészítése:
A tojást, a tejet, a cukorral és ízlés szerint a vaníliát hidegen összekeverünk és tűzön krémmé főzzük.

Italajánlat:
Igazán megfelelő párosítás lehet hozzá egy Jagertee, a Jagerrel megbolondított forró tea vagy egy nagy pohár frissítően ható Málna szörp, azaz Skiwasser, ahogy a Hüttékben ismert.






élesztő , tej , liszt , tojás , vaj , szilvalekvár , citrom héja , vaníliasodó , mák