Erőssy Andrea receptje
2018. április 26.- 35 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 2 maréknyi durvára vágott dió vagy mogyoró
- fahéj
- 1,5 kg savanykás alma
- 1 db citrom leve és héja
Ennek a Caravellában igen kedvelt tortának az az előnye, hogy a grillázst akár napokkal előre elkészítve, az almát lepárolva és hűtőben tárolva öt perc alatt elkészíthető. Gluténmentes változatban is megsüthető a megfelelő liszt felhasználásával, a gríz kihagyásával. Laktózmentes vajjal tovább „mentesíthető”.
A grillázshoz 5 dkg cukrot karamellizálunk, beleforgatjuk a diót vagy a mogyorót, és olajjal bekent fóliára simítjuk. Hagyjuk kihűlni, majd egy zacskóban apróra törjük a grillázst.
A tésztához a vajat kisebb darabokra vágjuk, a lisztet elkeverjük 15 dkg cukorral. Robotgéppel az egészet összedolgozzuk morzsalékos tésztává. Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk, a morzsalékos tészta kétharmadát a formába nyomkodjuk. Búzadarával meghintjük.
Az almát megpucoljuk, és vastagabb szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével, ízesítjük a reszelt citromhéjjal és a fahéjjal, megpároljuk, végül a tortára halmozzuk. Tetejére szórjuk a maradék tésztával összekevert grillázst. Légkeveréses alsó-felső sütőben 180 °C-on 50 percig sütjük. Kihűlve tudjuk szeletelni.
A lényeg, hogy ne, vagy csak kicsit édesítsük a gyümölcsöt, mivel a grillázs és a tésztában lévő cukor biztosítja, hogy a szánkba kerülő finom falat egyszerre édes és savanyú, krémes és ropogós is legyen.