A debreceni Grillakadémia receptje
2020. március 26.- 800 g BL 80 vagy 55-as liszt
- 620 ml víz
- 1/3 porélesztő
- 1 ek méz
- 1 ek só
- ½ ek rozmaring
- 1 kk gyömbér por
Ha van még otthon egy kis élesztő, játszva elkészíthetjük ezt a remek gyökérkenyeret.
A receptet a debreceni Grillakadémiától kaptuk, akik a kialakult helyzetre való tekintettel megosztanák a Magyar Konyha olvasóival az imádott kenyerünk receptjét.
Hozzávalók:
800 g BL 80 vagy 55-as liszt
620 ml víz
1/3 porélesztő
1 ek méz
1 ek só
½ ek rozmaring
1 kk gyömbér por
Elkészítése:
1. A lisztet tegyük egy keverőtálba, adjuk hozzá a sót, a rozmaringot, és a gyömbérport.
2. A vizet keverjük el mézzel és az élesztővel.
3. Összedolgozzuk a lisztes és a mézes keverékeket. Nem kell dagasztani, csak homogénre keverni. A cél, egy nagyon sűrű, nokedli tészta állag.
4. Tegyük be egy tálba, fedjük le, majd 12 órán keresztül kelesszük a hűtőben. (Ha este gyúrjuk be, akkor reggelre pont jó lesz.)
5. Lisztezett felületen vágjuk három hosszúkás részre a tésztát, majd tekerjük meg háromszor. (Ragadni fog, szóval lisztezzen!)
6. Tegyük a tésztát kilisztezett tepsibe, majd 200 fokra előmelegített sütőben, 45-50 perc alatt süssük készre a kenyereket. Jó tanács: a sütő aljába kell egy tál víz!