Receptek

Gyökérkenyér: egyszerű elkészíteni, mégis tökéletes

A debreceni Grillakadémia receptje

2020. március 26.
  • 800 g BL 80 vagy 55-as liszt
  • 620 ml víz
  • 1/3 porélesztő
  • 1 ek méz
  • 1 ek só
  • ½ ek rozmaring
  • 1 kk gyömbér por
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Ha van még otthon egy kis élesztő, játszva elkészíthetjük ezt a remek gyökérkenyeret.
 
A receptet a debreceni Grillakadémiától kaptuk, akik a kialakult helyzetre való tekintettel megosztanák a Magyar Konyha olvasóival az imádott kenyerünk receptjét.



Hozzávalók:
800 g BL 80 vagy 55-as liszt
620 ml víz
1/3 porélesztő
1 ek méz
1 ek só
½ ek rozmaring
1 kk gyömbér por


Elkészítése:
1. A lisztet tegyük egy keverőtálba, adjuk hozzá a sót, a rozmaringot, és a gyömbérport.

2. A vizet keverjük el mézzel és az élesztővel.

3. Összedolgozzuk a lisztes és a mézes keverékeket. Nem kell dagasztani, csak homogénre keverni. A cél, egy nagyon sűrű, nokedli tészta állag.


4. Tegyük be egy tálba, fedjük le, majd 12 órán keresztül kelesszük a hűtőben. (Ha este gyúrjuk be, akkor reggelre pont jó lesz.)

5. Lisztezett felületen vágjuk három hosszúkás részre a tésztát, majd tekerjük meg háromszor. (Ragadni fog, szóval lisztezzen!)


6. Tegyük a tésztát kilisztezett tepsibe, majd 200 fokra előmelegített sütőben, 45-50 perc alatt süssük készre a kenyereket. Jó tanács: a sütő aljába kell egy tál víz!

grillakadémia , gyökérkenyér , kenyér