Saly Noémi receptje
2020. július 25.- 2 kg sárgarépa
- 3 db citrom
- 1 kg narancs
- 1 hüvelykujjnyi friss gyömbér
- 1,5 kg cukor
Mit tagadjam, a nyári befőzés örömeinél is jobban szeretem, ha télen dudorászhatok a fortyogó lekvárosfazék fölött. Átmelegszik a konyha, párállik az ablak, az egész lakást belengi a narancs, a citrom és a fűszerek illata… Igen ám, csakhogy így karácsony után, amikor a szokásosnál is laposabb a pénztárca, meggondolja az ember, hogy vegyen-e hirtelen felindulásból négy-öt kiló déligyümölcsöt. No, ehhez a recepthez sokkal kevesebb is elég, és akit nem avatok be a titokba, soha nem fog rájönni, mivel is alapoztam meg a pirítósra csorduló, aranyszínű dzsemet.
ESZKÖZÖK:
Éles kiskés, turmix vagy botmixer, kisebb fazék, nagyfazék, tálak, citromnyomó, reszelő.
ELKÉSZÍTÉSE:
A citromot és a narancsot a főzés előtti napon vékonyan meghámozom, és a héjakat többször váltott meleg vízben jól kiáztatom.
A citromok levét kifacsarom. (Bölcs dolog félretenni egy fél citromhéjat: a répa úgy meg tudja fogni az ember kezét, hogy csuda, de a citrom lehozza.) A narancsot megszabadítom fehér bundájától is, felkockázom, ráöntöm a citromlevet, és kirakom a spájzba.
Másnap felvirrad a répa napja: megtisztítom, a kisebbik fazékban puhára főzöm, majd kevés főzőlével leturmixolom. Míg a répa fődögél, hajszálvékony szeletekre vagdosom a kiázott narancs- és citromhéjat.
A cukorból egy pohár vízzel szirupot készítek a nagyfazékban, hozzáadom a répapempőt meg a narancsot, és addig kavargatom az egészet, amíg a narancsdarabkák is kezdenek szétesni.
Hozzáadom a felaprított héjat, hamar meghámozom és lereszelem a gyömbért, azzal is rotyog még öt-tíz percig, és kész. Forrón beüvegezem, fejre állítom, irány a dunsztolókosár.
CIFRÁZZAM?
Gyömbér helyett vagy mellett kerülhet bele 2-3 kávéskanálnyi őrölt kardamom, de elbír pár szegfűszeget vagy szerecsendió-virágot is. Még takarékosabb megoldás, ha a citromnak és a narancsnak csak a héját használjuk: az eredmény úgy is nagyon finom lesz.
FELHASZNÁLÁSA:
Pirítóshoz, süteménybe, túrógombóchoz. A fűszeres változatok boldogan találkoznak sültekkel, kacsamájjal vagy a camembert és a brie családjába tartozó sajtokkal.
narancs , sárgarépa , citrom leve , gyömbér