Receptek

Hamis Narancsdzsem

Saly Noémi receptje

2020. július 25.
  • 2 kg sárgarépa
  • 3 db citrom
  • 1 kg narancs
  • 1 hüvelykujjnyi friss gyömbér
  • 1,5 kg cukor 
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb

Mit tagadjam, a nyári befőzés örömeinél is jobban szeretem, ha télen dudorászhatok a fortyogó lekvárosfazék fölött. Átmelegszik a konyha, párállik az ablak, az egész lakást belengi a narancs, a citrom és a fűszerek illata… Igen ám, csakhogy így karácsony után, amikor a szokásosnál is laposabb a pénztárca, meggondolja az ember, hogy vegyen-e hirtelen felindulásból négy-öt kiló déligyümölcsöt. No, ehhez a recepthez sokkal kevesebb is elég, és akit nem avatok be a titokba, soha nem fog rájönni, mivel is alapoztam meg a pirítósra csorduló, aranyszínű dzsemet.


ESZKÖZÖK:
Éles kiskés, turmix vagy botmixer, kisebb fazék, nagyfazék, tálak, citromnyomó, reszelő.

ELKÉSZÍTÉSE:
A citromot és a narancsot a főzés előtti napon vékonyan meghámozom, és a héjakat többször váltott meleg vízben jól kiáztatom.

A citromok levét kifacsarom. (Bölcs dolog félretenni egy fél citromhéjat: a répa úgy meg tudja fogni az ember kezét, hogy csuda, de a citrom lehozza.) A narancsot megszabadítom fehér bundájától is, felkockázom, ráöntöm a citromlevet, és kirakom a spájzba.

Másnap felvirrad a répa napja: megtisztítom, a kisebbik fazékban puhára főzöm, majd kevés főzőlével leturmixolom. Míg a répa fődögél, hajszálvékony szeletekre vagdosom a kiázott narancs- és citromhéjat.

A cukorból egy pohár vízzel szirupot készítek a nagyfazékban, hozzáadom a répapempőt meg a narancsot, és addig kavargatom az egészet, amíg a narancsdarabkák is kezdenek szétesni.

Hozzáadom a felaprított héjat, hamar meghámozom és lereszelem a gyömbért, azzal is rotyog még öt-tíz percig, és kész. Forrón beüvegezem, fejre állítom, irány a dunsztolókosár.

A sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus) a legértékesebb zöldségek egyike. Legalább négyezer éve termesztik. Közép-Ázsiából terjedt nyugat felé, már a rómaiak is nemesítették. A XVII. századig fehér, lila és sárga fajtáit használták, a mai narancssárgát a holland királyi család kertészei fejlesztették ki.

CIFRÁZZAM?
Gyömbér helyett vagy mellett kerülhet bele 2-3 kávéskanálnyi őrölt kardamom, de elbír pár szegfűszeget vagy szerecsendió-virágot is. Még takarékosabb megoldás, ha a citromnak és a narancsnak csak a héját használjuk: az eredmény úgy is nagyon finom lesz.


A sárgarépa legértékesebb összetevője a béta-karotin, az A-vitamin elővitaminja. Tartalmaz még B1-, B2-, B6-, C- és K-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, vasat, nátriumot, almasavat, citromsavat, folsavat. Rákellenes hatása erősebben érvényesül, ha egészben főzzük meg.
A kardamom (Elettaria kardamum W. M.) Kelet roppant népszerű fűszernövénye. Srí Lankán és a Malabár-parton őshonos, de a trópusokon mindenütt termesztik. Neve azt jelenti: a szív fűszere. Az arab és az indiai, sőt a skandináv konyha se tudna meglenni nélküle. Érdemes barátkozni kámforos aromájával, mert nemcsak finom, de tényleg nagyon egészséges is.

FELHASZNÁLÁSA:
Pirítóshoz, süteménybe, túrógombóchoz. A fűszeres változatok boldogan találkoznak sültekkel, kacsamájjal vagy a camembert és a brie családjába tartozó sajtokkal.


narancs , sárgarépa , citrom leve , gyömbér

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra