Szabó Sándor receptje
2022. február 9.- 1 kg kacsamáj (szobahőmérsékleten)
- 100 ml tokaji aszú
- 1,5 kg cékla
- 1 tk akácméz
- 1,5 dl extraszűz olívaolaj
- 10 szem fekete olíva
- 50 g cukor
- 100 g glükóz
- 165 g fondant
- 83 g 54% kakaótartalmú csokoládé
- 1 tk só
- bors
Kacsamájpástétom:
A kacsamájat kierezzük, majd nagyobb darabokra szedjük. Tokaji aszúval, sóval és borssal ízesítjük, lefóliázzuk, a hűtőben egy éjszakán át állni hagyjuk. Leturmixoljuk, átszűrjük, sütőformába öntjük és lefóliázzuk. A sütőformát egy nagyobb tepsibe helyezzük, ezután felöntjük vízzel a sütőforma feléig.
80 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Préseljük, hűtőszekrényben kidermesztjük. Tálalás előtt szeleteljük, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és apróra vágott fekete olívát szórunk rá.
Céklaköret:
Az egész céklákat megmossuk, sózzuk, cukrozzuk, megöntözzük olívaolajjal. Egyesével alufóliába aszú csomagolva, 160 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Ezután a céklákat meghámozzuk, majd kihűlve vékony szeletekre vágjuk, amiket pogácsaszaggatóval kiszúrunk. A maradék cékla felét akácmézzel leturmixoljuk, a másik felét kockákra vágjuk és tárkonnyal ízesítjük.
Kakaós ropogós:
A glükózt és a fondant-t felforraljuk 145 fokra, majd hozzáadjuk a csokoládét. Szilikonlapra kenjük, és miután megszilárdult, turmixgépben porrá őröljük. Szilikonlapra szitáljuk, és 195 fokos sütőben 4-5 perc alatt megolvasztjuk.
kacsamáj , cékla , méz , tokaji aszú , fekete olíva , csokoládé , fondant , glükóz , olívaolaj