Katona András receptje
2021. március 19.- 12 db garnélarák
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 karika friss gyömbér
- 1 szál bazsalikom
- 5 szál koriander
- 400 ml kókusztej
- 1 db kisebb kínai kel
- szezámmag
- 1 dl rizsecet
- 1 tk cukor
- 1/2 db jégcsapretek
- 1 db sárgarépa
- 1 tk csilis fokhagymaszósz (Lee Kum Kee)
- szójaszósz
- 1 db kaffir lime levele
- lime
- citrom
A rákokat megpucoljuk. A rákpáncélt jól átmossuk, felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje, és kb. 20 percig főzzük. Ez lesz a levesalap. A rákokat a csilis fokhagymaszósszal (Ázsia-boltokban kapható) és kevés szójaszósszal bepácoljuk.
A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért apróra vágjuk, kevés kókuszolajon üvegesre pirítjuk. Felöntjük a rák levével és kókusztejjel, hozzáadjuk a bazsalikomot, koriandert, majd 10 percig főzzük, a végén krémesre turmixoljuk.
A kínai kelt vékony csíkokra szeleteljük, közepes hőmérsékleten megpirítjuk, majd fél kanál szójaszószt öntünk rá és pirított szezámmaggal megszórjuk.
A rizsecethez hozzáadjuk a cukrot, felmelegítjük, majd a kis formára kiszúrt zöldségeket beletesszük az ecetes lébe, így savanyítjuk.
A bepácolt rákokat tálalás előtt közepes hőmérsékletű serpenyőben mindkét oldalukon kb. 30 másodpercig sütjük. Kevés lime-ot facsarunk rá.
garnélarák , vöröshagyma , fokhagyma , gyömbér , bazsalikom , koriander , kókusztej , kínai kel , szezámmag , rizsecet , jégcsapretek , sárgarépa , csilis fokhagymaszósz , lime , citrom , szójaszósz , kaffir lime