Receptek

Kókusztorta

Nábelek Zsófia receptje

2022. február 9.

Hozzávalók a kókuszos piskótához:

  • 230 g cukor
  • 2,5 tk sütőpor
  • 4,5 g só
  • 60 g puha vaj
  • 60 g puha kókuszzsír
  • 2 db egész tojás
  • 170 g liszt
  • 255 g kókuszkrém
  • 50 g kókuszreszelék
  • 1 db lime lereszelt héja

Hozzávalók a betéthez:

  • 45 g tojásfehérje (1,5 db)
  • 35 g cukor
  • 27 g mandulaliszt
  • 12 g liszt
  • 27 g cukor
  • 12 g kókuszreszelék
  • 1/2 db lime héja és kifacsart levének a fele
  • 1 g só

Hozzávalók a krémhez:

  • 350 g kókusztej
  • 200 g cukor
  • 3 db egész tojás
  • 4 g só
  • 1/2 db vaníliarúd kikapart magjai
  • 40 g kukoricakeményítő
  • 500 g krémsajt
  • 300 g puha vaj
  • a maradék fél lime leve
  • 4 cl Malibu

Hozzávalók a díszítéshez:

  • 100 g pirított kókuszpehely
  • 100 g kókuszreszelék
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Készítsünk elő 2 darab 22 centiméter átmérőjű tortaformát: vajazzuk-lisztezzük ki, majd az aljára tegyünk egy réteg sütőpapírt.

A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra.


A piskótához a vajat, a sütőport, a sót, a cukrot, a kókuszzsírt és a lime héját világosra, teljesen habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, ezekkel is kihabosítjuk. Felváltva hozzáadjuk a kókuszkrémet és a liszttel elkevert kókuszreszeléket. A masszát elfelezzük, a két előkészített formába töltjük, majd egyenként 175 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, vegyük ki a formából, és húzzuk le az aljáról a sütőpapírt.

Hullámpengéjű késsel vágjuk egyenletes felületűre a lapok tetejét.


A betéthez a tojásfehérjét, a cukor kétharmadát, a lime héját és kifacsart levének a felét egy üstben
alacsony fokozaton kezdjük habosítani, 2 percig. Emeljük közepes fokozatra és folytassuk körülbelül
6-8 percig, amíg kemény, de selymes habot kapunk. Keverjük össze a mandulalisztet, a maradék cukrot és a lisztet egy keverőtálban, majd óvatosan forgassuk össze a felvert tojásfehérjehabbal. Kenjünk a masszából egy sütőpapírral bélelt tepsire egy 22 cm átmérőjű kört. Szórjuk meg a kókuszreszelékkel.

Süssük kb. 15-18 percig, amíg barnás színt kap, tegyük félre a lapot kihűlni, húzzuk le az aljáróla sütőpapírt.


A krémhez hevítsük fel egy lábasban a tejet a sóval és a vaníliával. A tojást habverővel keverjük csomómentesre a cukorral és a keményítővel. Folyamatos keverés közben öntsük hozzá a felhevített tej felét, majd az egészet öntsük vissza a lábasba (hőkiegyenlítés). Habverővel folyamatosan keverve főzzük sűrűre, majd szedjük át egy tálba, a krém tetejére pedig simítsunk egy réteg fóliát. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.

A krémsajtot habosítsuk világosra a vajjal. Kanalanként adjuk hozzá a szoba-hőmérsékletű krémet, a lime levét, végül a Malibut. Keverjük teljesen selymesre, majd osszuk négy egyenlő részre.

Helyezzük az egyik tésztalapot egy tortatálra (vagy tányérra). Egyenletesen kenjük meg a krém negyedével. Tegyük rá a betétet, erre kenjük a krém második negyedét, végül zárjuk le az utolsó tésztalappal. A harmadik negyed krémmel kenjük meg egyenletesen a torta tetejét és az oldalát, spatulával a legegyszerűbb.

Tegyük hűtőbe egy órára.


Vegyük ki a tortát a hűtőből és kenjük rá az utolsó adag szoba-hőmérsékletű krémet.
A kókuszreszelékkel „panírozzuk” a torta oldalát, a tetejére pedig halmozzuk a kókuszpelyhet.
Tegyük legalább fél órára hűtőbe, majd szeleteljük.


sütőpor , vaj , kókuszzsír , tojás , liszt , kókuszreszelék , kókuszkrém , lime , mandulaliszt , kókusztej , vaníliarúd , kukoricakeményítő , krémsajt , kókuszpehely