Nábelek Zsófia receptje
2022. február 9.Hozzávalók a kókuszos piskótához:
- 230 g cukor
- 2,5 tk sütőpor
- 4,5 g só
- 60 g puha vaj
- 60 g puha kókuszzsír
- 2 db egész tojás
- 170 g liszt
- 255 g kókuszkrém
- 50 g kókuszreszelék
- 1 db lime lereszelt héja
Hozzávalók a betéthez:
- 45 g tojásfehérje (1,5 db)
- 35 g cukor
- 27 g mandulaliszt
- 12 g liszt
- 27 g cukor
- 12 g kókuszreszelék
- 1/2 db lime héja és kifacsart levének a fele
- 1 g só
Hozzávalók a krémhez:
- 350 g kókusztej
- 200 g cukor
- 3 db egész tojás
- 4 g só
- 1/2 db vaníliarúd kikapart magjai
- 40 g kukoricakeményítő
- 500 g krémsajt
- 300 g puha vaj
- a maradék fél lime leve
- 4 cl Malibu
Hozzávalók a díszítéshez:
- 100 g pirított kókuszpehely
- 100 g kókuszreszelék
Készítsünk elő 2 darab 22 centiméter átmérőjű tortaformát: vajazzuk-lisztezzük ki, majd az aljára tegyünk egy réteg sütőpapírt.
A piskótához a vajat, a sütőport, a sót, a cukrot, a kókuszzsírt és a lime héját világosra, teljesen habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, ezekkel is kihabosítjuk. Felváltva hozzáadjuk a kókuszkrémet és a liszttel elkevert kókuszreszeléket. A masszát elfelezzük, a két előkészített formába töltjük, majd egyenként 175 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, vegyük ki a formából, és húzzuk le az aljáról a sütőpapírt.
A betéthez a tojásfehérjét, a cukor kétharmadát, a lime héját és kifacsart levének a felét egy üstben
alacsony fokozaton kezdjük habosítani, 2 percig. Emeljük közepes fokozatra és folytassuk körülbelül
6-8 percig, amíg kemény, de selymes habot kapunk. Keverjük össze a mandulalisztet, a maradék cukrot és a lisztet egy keverőtálban, majd óvatosan forgassuk össze a felvert tojásfehérjehabbal. Kenjünk a masszából egy sütőpapírral bélelt tepsire egy 22 cm átmérőjű kört. Szórjuk meg a kókuszreszelékkel.
A krémhez hevítsük fel egy lábasban a tejet a sóval és a vaníliával. A tojást habverővel keverjük csomómentesre a cukorral és a keményítővel. Folyamatos keverés közben öntsük hozzá a felhevített tej felét, majd az egészet öntsük vissza a lábasba (hőkiegyenlítés). Habverővel folyamatosan keverve főzzük sűrűre, majd szedjük át egy tálba, a krém tetejére pedig simítsunk egy réteg fóliát. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
A krémsajtot habosítsuk világosra a vajjal. Kanalanként adjuk hozzá a szoba-hőmérsékletű krémet, a lime levét, végül a Malibut. Keverjük teljesen selymesre, majd osszuk négy egyenlő részre.
Helyezzük az egyik tésztalapot egy tortatálra (vagy tányérra). Egyenletesen kenjük meg a krém negyedével. Tegyük rá a betétet, erre kenjük a krém második negyedét, végül zárjuk le az utolsó tésztalappal. A harmadik negyed krémmel kenjük meg egyenletesen a torta tetejét és az oldalát, spatulával a legegyszerűbb.
Vegyük ki a tortát a hűtőből és kenjük rá az utolsó adag szoba-hőmérsékletű krémet.
A kókuszreszelékkel „panírozzuk” a torta oldalát, a tetejére pedig halmozzuk a kókuszpelyhet.
Tegyük legalább fél órára hűtőbe, majd szeleteljük.
sütőpor , vaj , kókuszzsír , tojás , liszt , kókuszreszelék , kókuszkrém , lime , mandulaliszt , kókusztej , vaníliarúd , kukoricakeményítő , krémsajt , kókuszpehely