A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Krémes kecskesajt sültpaprikazselén, paradicsomöntettel

Horváth Gábor receptje

2020. szeptember 14.
  • 20 dkg kecskesajt
  • 35 dkg kápia paprika
  • 40 dkg érett paradicsom
  • 2 ág kakukkfű
  • 2 g zselatinlap
  • 2 ek fehér balzsamecet
  • 1 mk xantán
  • 1 ek fehér kenyér bele apróra vágva
  • 1 ek füstölt házikolbász apróra vágva
  • 4 db zsályalevél

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A paradicsomokat kézzel összenyomkodjuk, pelenkán keresztül hűtőben lecsöpögtetjük, akár egy éjszakán át. Ha minden jól megy, másnapra egy áttetsző, paradicsomízű „vizet” kapunk. A pelenkában maradt paradicsomot felhasználhatjuk paradicsomszósz, paradicsomleves készítéséhez. A paradicsomvizet megsózzuk, és kevéske xantángumival kézi habverővel lágy zselé állagúvá sűrítjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.

A paprikát vastag falú serpenyőben alaposan körbesütjük, míg a héja fekete nem lesz. Folpackba csomagoljuk és hagyjuk kihűlni.

A sajtot kivesszük a hűtőből, négy egyenlő darabra vágjuk, és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.

A zselatinlapokat hideg vízbe néhány percre beáztatjuk. A kihűlt paprikáról leszedjük a héját, kimagozzuk, kierezzük és 2-3 milliméteres kockákra vágjuk, majd sózzuk, és morzsolt kakukkfűvel fűszerezzük.

A balzsamecetet egy kislábasban negyedére beforraljuk, a sült paprika levéből egy evőkanálnyit hozzáadunk, és a beáztatott, majd kinyomkodott zselatinlapokat feloldjuk benne. A keveréket a kockára vágott paprikahúshoz adjuk. Ezt is a hűtőben tartjuk tálalásig.

A kenyér belét és a kolbászt külön-külön apróra vágjuk. Lassan kipirítjuk a kolbászból a zsírt, leszűrjük, és a kolbászt félretesszük. A zsírban az apró kenyérdarabkákat ropogósra pirítjuk, majd összekeverjük a kolbászkockákkal. Annyi forró olajban, hogy ellepje, a zsályaleveleket néhány másodperc alatt ropogósra sütjük, majd a zsiradékot leitatjuk róluk.

TÁLALÁS:
A sajtdarab méretével nagyjából megegyező gyűrűbe töltjük a négy részre osztott paprikazselét, rátesszük a sajtkorongot, megszórjuk kolbászos morzsával, és zsályachipsszel díszítjük. Végül körbeöntjük a fehér paradicsomöntettel.


kecskesajt , paradicsom , kápia paprika , kakukkfű , zselatinlap , balzsamecet , xantán , zsályalevél , házikolbász

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra