Réti Sebestyén receptje
2020. október 9.- 2 ek olívaolaj
- 50 dkg sárga lencse
- 5 dkg vörös lencse
- 5 dkg fekete lencse
- 5 dkg zöld lencse
- 1 dl tejföl
- 5 dkg mustár
- 20 dkg füstölt oldalas
- 10 dkg hagyma
- 5 dkg fokhagyma
- 40 dkg pulykacomb
- 10 dkg libamáj
- 2 m vékonybél
- 5 dkg só
- bors, cayenne bors
- 1 dkg majoránna
- 5 dkg liszt
- 1 dl olaj
- 2 dkg fűszerpaprika
- 6 db babérlevél
- 8 db füstölt fürjtojás
Főzelékalap: a vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, olajon üvegesre pároljuk, rádobjuk a babérleveleket, hozzáadjuk a sárga lencsét, a fűszereket, felöntjük húsleves alaplével, belehelyezzük a füstölt oldalast, és puhára főzzük. Közben kicsit sózzuk, borsozzuk.
Miután puhára főtt a lencsénk, levesszük a tűzről, kivesszük a babérleveleket, és krémes állagúra turmixoljuk. Turmixolás után ízlés szerint ízesítjük tejföllel, mustárral és ecettel.
A színes lencséket – zöld, fekete, vörös – sós, babérleveles, fokhagymás vízben 3-4 percig főzzük, majd lehűtjük.
Kolbász: a többszörösen átdarált pulykacombot sóval, borssal, majoránnával, cayenne borssal és fokhagymával ízesítjük. A libamájat feldaraboljuk, tálba helyezzük és villával pépesre törjük, majd hozzáadjuk a kolbásztöltelékünkhöz és alaposan összedolgozzuk.
Miután összedolgoztuk, a tölteléket kolbásztöltőbe helyezzük, és a bélbe töltjük. Amennyiben nem rendelkezünk a megfelelő eszközökkel, hengert formázunk a töltelékből, és 180 °C-os sütőben 12 perc alatt pirosra sütjük.
TÁLALÁS:
A főzelékalapot egy mélyebb tálba helyezzük, ízlésesen megszórjuk a leszűrt színes lencsékkel, ráhelyezzük a kész kolbászokat, illetve a füstölt fürjtojást, majd tejföllel meglocsoljuk.
olívaolaj , sárga lencse , vörös lencse , fekete lencse , zöld lencse , tejföl , mustár , fokhagyma , hagyma , füstölt oldalas , pulykacomb , libamáj , cayenne bors , majoránna , liszt , olaj , babérlevél , fűszerpaprika , füstölt fürjtojás