Kerekes Sándor receptje
2021. december 5.Libamell
Hozzávalók:
- 2 db bőrös libamell, amiből 4 darabot formázunk
Diós nudli
Hozzávalók:
- 80 kg burgonya
- 20 dkg liszt
- 1 db tojás
- 20 dkg dió
- 2 ek vaj
Körte
Hozzávalók:
- 4 db körte meghámozva, negyedelve
- 10 dkg cukor
- kevés libaleves (vagy alaplé)
- 4 cl birspálinka
Libamell elkészítése:
A libamell bőrét finoman beirdaljuk.
Forró serpenyőben pirítani kezdjük, addig sütjük a bőrös oldalán, amíg kisül a zsírja, kb. két percig.
A másik oldalát ugyanennyi ideig sütjük. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, bőrös felével felfelé, és
– ha rózsaszínebbre szeretnénk, rövidebb ideig, ha átsültebben, akkor néhány perccel tovább süssük. Felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, végül a nudlival és a körtével tálaljuk.
Diós nudli elkészítése:
A burgonyát 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kézmelegre hűlni, majd lehúzzuk a héját. Még melegen összetörjük, hagyjuk teljesen kihűlni.
ezután konyharuhában, még forrón átdörzsölve lepucoljuk a héját. Durvára vágjuk, félretesszük. Összegyúrjuk a tojással és a liszttel, de semmiképp ne dagasszuk – addig dolgozzuk, amíg éppen összeáll. Lisztezett felületen nyújtsuk ki, formázzunk belőle nudlikat. Forró, erősen sós és cukros vízben főzzük 2-3 percig. Egy serpenyőben vajat hevítünk, erre szedjük a kifőtt nudlit, megpirítjuk, majd hozzáadjuk a diót, és még ezzel is tovább pirítjuk.
Körte elkészítése:
A cukrot karamellizáljuk. Amikor már szép borostyán színű, rátesszük a körtét, majd hozzáadunk egy kevés (kb. fél deci) libalevest: azonnal felforr és felbuborékozik, ezzel együtt a karamell szépen bevonja a körtét. A körtét megforgatjuk, addig pirítjuk, amíg a karamellt teljesen felszívja.
libamell , burgonya , liszt , tojás , dió , vaj , körte , alaplé , birspálinka