Receptek

Libamell diós nudlival

Kerekes Sándor receptje

2021. december 5.

Libamell
Hozzávalók:

  • 2 db bőrös libamell, amiből 4 darabot formázunk

Diós nudli
Hozzávalók:

  • 80 kg burgonya
  • 20 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 20 dkg dió
  • 2 ek vaj

Körte
Hozzávalók:

  • 4 db körte meghámozva, negyedelve
  • 10 dkg cukor
  • kevés libaleves (vagy alaplé)
  • 4 cl birspálinka
ADAG: 2 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Libamell elkészítése:
A libamell bőrét finoman beirdaljuk.
Forró serpenyőben pirítani kezdjük, addig sütjük a bőrös oldalán, amíg kisül a zsírja, kb. két percig.
A másik oldalát ugyanennyi ideig sütjük. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, bőrös felével felfelé, és

180 °C-os sütőben süssük tovább 20 percig


– ha rózsaszínebbre szeretnénk, rövidebb ideig, ha átsültebben, akkor néhány perccel tovább süssük. Felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, végül a nudlival és a körtével tálaljuk.

Diós nudli elkészítése:

A burgonyát 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kézmelegre hűlni, majd lehúzzuk a héját. Még melegen összetörjük, hagyjuk teljesen kihűlni.

Eközben elkészítjük a diót: 180 °C-os sütőben 10-12 percig sütjük,


ezután konyharuhában, még forrón átdörzsölve lepucoljuk a héját. Durvára vágjuk, félretesszük. Összegyúrjuk a tojással és a liszttel, de semmiképp ne dagasszuk – addig dolgozzuk, amíg éppen összeáll. Lisztezett felületen nyújtsuk ki, formázzunk belőle nudlikat. Forró, erősen sós és cukros vízben főzzük 2-3 percig. Egy serpenyőben vajat hevítünk, erre szedjük a kifőtt nudlit, megpirítjuk, majd hozzáadjuk a diót, és még ezzel is tovább pirítjuk.

Körte elkészítése:
A cukrot karamellizáljuk. Amikor már szép borostyán színű, rátesszük a körtét, majd hozzáadunk egy kevés (kb. fél deci) libalevest: azonnal felforr és felbuborékozik, ezzel együtt a karamell szépen bevonja a körtét. A körtét megforgatjuk, addig pirítjuk, amíg a karamellt teljesen felszívja.

Végül a pálinkával flambírozzuk.


libamell , burgonya , liszt , tojás , dió , vaj , körte , alaplé , birspálinka

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra