A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Mákos Guba

Mizsei János receptje

2019. március 11.

VANÍLIASODÓ
Hozzávalók:

  • 200 g vaj
  • 400 g tejszín
  • 110 g cukor
  • 1 rúd vanília
  • 180 g tojássárgája (9 db)
  • 30 g citromlé

MÁKOS PISKÓTA
Hozzávalók:

  • 550 g vaj
  • 400 g cukor
  • 500 g mák
  • 12 db tojás
  • 1 csipet só

CALAMANSIMOUSSE
Hozzávalók
:

  • 250 g calamansipüré
  • 6 g lapzselatin
  • 250 g tejszínhab
  • 100 g tojássárgája (5 db)
  • 70 g cukor
  • 30 g víz
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Nehéz

Vaníliasodó elkészítése:
Az összes hozzávalót egy keverőtálba tesszük, és vízgőz felett 75 °C-ig főzzük folyamatosan keverve, ezután átszűrjük, és tálalásig melegen tartjuk.

Mákos piskóta elkészítése:
A vajat a cukorral kihabosítjuk, egyenként hozzáadjuk a 12 tojássárgáját, majd amikor egynemű, hozzáadjuk a mákot. A habbá vert tojásfehérjét 3 részletben forgatjuk a masszához. Zsírpapírral bélelt tepsiben, 150 °C-on 15 percig sütjük.

Calamansimousse elkészítése:
A calamansipürét (a calamansi egy lime-hoz hasonló citrusféle) felmelegítjük, és beletesszük az előzőleg hideg vízbe áztatott lapzselatint. A vízből és a cukorból szirupot főzünk, a tojássárgáját habosra keverjük, majd a 118 °C-osra főzött szirupot hozzáadjuk a tojássárgájához, és kihűlésig habosítjuk. Amikor lehűlt, hozzáadjuk a calamansipürét, majd tejszínhabbal lazítjuk. Habzsákba töltjük. Tálalásnál a kerekre kiszúrt mákos piskótát savanyított bodzaterméssel borítjuk be, a tetejére nyomjuk a calamansimousse-t, végül a meleg vaníliasodóval körbeöntjük.


tojás , vanília , tejszín , calamansipüré , mák , citromlé , lapzselatin , tejszínhab