Mizsei János receptje
2019. március 11.VANÍLIASODÓ
Hozzávalók:
- 200 g vaj
- 400 g tejszín
- 110 g cukor
- 1 rúd vanília
- 180 g tojássárgája (9 db)
- 30 g citromlé
MÁKOS PISKÓTA
Hozzávalók:
- 550 g vaj
- 400 g cukor
- 500 g mák
- 12 db tojás
- 1 csipet só
CALAMANSIMOUSSE
Hozzávalók:
- 250 g calamansipüré
- 6 g lapzselatin
- 250 g tejszínhab
- 100 g tojássárgája (5 db)
- 70 g cukor
- 30 g víz
Vaníliasodó elkészítése:
Az összes hozzávalót egy keverőtálba tesszük, és vízgőz felett 75 °C-ig főzzük folyamatosan keverve, ezután átszűrjük, és tálalásig melegen tartjuk.
Mákos piskóta elkészítése:
A vajat a cukorral kihabosítjuk, egyenként hozzáadjuk a 12 tojássárgáját, majd amikor egynemű, hozzáadjuk a mákot. A habbá vert tojásfehérjét 3 részletben forgatjuk a masszához. Zsírpapírral bélelt tepsiben, 150 °C-on 15 percig sütjük.
Calamansimousse elkészítése:
A calamansipürét (a calamansi egy lime-hoz hasonló citrusféle) felmelegítjük, és beletesszük az előzőleg hideg vízbe áztatott lapzselatint. A vízből és a cukorból szirupot főzünk, a tojássárgáját habosra keverjük, majd a 118 °C-osra főzött szirupot hozzáadjuk a tojássárgájához, és kihűlésig habosítjuk. Amikor lehűlt, hozzáadjuk a calamansipürét, majd tejszínhabbal lazítjuk. Habzsákba töltjük. Tálalásnál a kerekre kiszúrt mákos piskótát savanyított bodzaterméssel borítjuk be, a tetejére nyomjuk a calamansimousse-t, végül a meleg vaníliasodóval körbeöntjük.
tojás , vanília , tejszín , calamansipüré , mák , citromlé , lapzselatin , tejszínhab