Istvándy Csilla receptje
2020. július 15.GUBA
HOZZÁVALÓK:
- 1 db fonott kalács
- 50 g darált, cukrozott mák
- 5 dkg vaj
- 3 ek cukor
- 1 l tej
- 1/2 l tejszín
VANÍLIAHAB
HOZZÁVALÓK:
- 8 dl tejszín
- 10 dkg muscovado barna cukor
- 10 dkg fehér cukor
- 2 db tojássárgája
- 3 db vaníliarúd
A kalácsot kis darabokra tépkedjük. Serpenyőben vajat hevítünk, hozzáadjuk a kalácsot, megszórjuk a cukorral, rálocsoljuk a tejet és átforraljuk. A végén öntjük hozzá a tejszínt, majd tálba helyezzük és megszórjuk mákkal.
VANÍLIAHAB ELKÉSZÍTÉSE:
Felforralunk fél liter tejszínt a félbevágott, kimagozott vaníliarudakkal, és további 10-15 percig forraljuk. A tojássárgáját kikeverjük a muscovadóval és a kristálycukorral, majd hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a vaníliás tejszínt a rudak kiemelése után. Az így kapott krémet gőz felett 82 °C-ig hevítjük, majd kihűtjük, és hozzáadjuk a 3 dl felvert tejszínhez. Hűtőbe tesszük, és 2 órát hagyjuk megdermedni. Így kerülhet a mákos guba tetejére.
TÁLALÁS:
A gubát kis kelyhekbe adagoljuk, megszórjuk mákkal, és annak a tetejébe helyezünk egy kanálnyi megdermedt vaníliahabot. Mentalevéllel díszítjük.
mák , kalács , tej , tejszín , muscovado barna cukor , vaj , tojássárgája , fehér cukor , vaníliarúd