Kiss Gergely receptje
2020. július 30.A HÚS
HOZZÁVALÓK:
- 80 dkg mangalicaszűz
- 4 gerezd fokhagyma
- 1/2 dl olívaolaj
- 5 dkg vaj
- kakukkfű
- só, frissen őrölt bors
A KÖRET
HOZZÁVALÓK:
- 80 dkg lila burgonya
- 8 dkg salottahagyma
- 4 ek olívaolaj
- rozmaring
- só, bors
A SALÁTA
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg uborka
- 5 ek rizsecet
- 4 dkg porcukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 dl olívaolaj
- só, bors
A MÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:
- 30 dkg mangalica-nyesedékhús vagy 3 csirkefarhát
- 15 dkg vöröshagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek mangalicazsír
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 csipet fűszerkömény
A HÚS ELKÉSZÍTÉSE:
A húst letisztítjuk, hártyáit eltávolítjuk, sóval, borssal bedörzsöljük. Serpenyőt hevítünk, és belerakjuk a húst. Fokhagymagerezdeket és kakukkfüvet teszünk mellé, és körbesütjük a húsdarabokat. A sütés felénél vajat adunk hozzá, és a keletkező szafttal locsolgatva sütjük tovább.
A lényeg, hogy szép rózsaszínű legyen a belseje, mert így lesz finom és puha.
A KÖRET ELKÉSZÍTÉSE:
A burgonyát a rozmaringgal és a sóval héjában megfőzzük. Kihűtjük és megtisztítjuk. A hideg burgonyát káposztareszelővel durvára reszeljük.
A salotta hagymát apróra vágjuk, és az olajban enyhén megpirítjuk, erre dobjuk rá a reszelt burgonyát. Sózzuk, borsozzuk, és formázva a tányérra halmozzuk.
A SALÁTA ELKÉSZÍTÉSE:
Az uborkákat meghámozzuk, magjait eltávolítjuk. Lesózzuk, majd megszórjuk a porcukorral és a frissen őrölt borssal. A fokhagymát nagyon apróra vágjuk és rászórjuk.
majd hozzáadjuk a rizsecetet. A lényeg, hogy rövid és intenzív ízű lé keletkezzen az uborkán. A hűtőben 1-2 órát állni hagyjuk.
A MÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
A hagymát és fokhagymát finomra vágjuk. A paprikát apróbb kockákra vágjuk. A zsírt lábasban felhevítjük, belerakjuk a hagymákat és a paprikát, enyhén megpirítjuk, majd rádobjuk a hámozott és aprított paradicsomot.
Hozzáadjuk a pirospaprikát, s amikor feloldódott, nagyon kevés vízzel felöntjük és beletesszük a nyesedéket. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a köményt, és
TÁLALÁS:
A burgonya mellé rakjuk a szűrőben lecsöpögtetett uborkasalátát, a frissen szeletelt húst, és leöntjük a mártással.
mangalicaszűz , fokhagyma , olívaolaj , vaj , kakukkfű , lila burgonya , salottahagyma , rozmaring , uborka , rizsecet , porcukor , mangalicazsír , vöröshagyma , paradicsom , paprika , csirkefarhát , fűszerkömény , fűszerpaprika