Zvekán Kornél receptje
2020. szeptember 18.HOZZÁVALÓK A MANGALICATARJÁHOZ:
- 1 kg mangalicatarja
- 2 szál kakukkfű
- 2 db babérlevél
- 8 szem egész bors ízlés szerint só, bors
HOZZÁVALÓK A BURGONYÁHOZ:
- 1 kg burgonya
- 10 dkg kukoricakeményítő
- 30 dkg vöröshagyma
- 5 dkg kacsazsír
- 2 csokor petrezselyemzöld
- ízlés szerint só, bors
HOZZÁVALÓK A PARAJHOZ:
- 45 dkg paraj
- 3 ek olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
A mangalicatarját előkészítjük: a nagyobb zsírréteget levágjuk róla, majd besózzuk, mellétesszük a kakukkfüvet, babérlevelet és egész borsot, betekerjük átlátszó fóliával, hogy szép hengereket kapjunk belőle, majd légkeveréses sütőben 65 °C-on 15 órán keresztül sütjük.
A burgonyát megmossuk, majd 140 °C-on 35-40 perc alatt megsütjük.
A hagymát apróra vágjuk, zsírban üvegesre pároljuk.
Ha a burgonya megpuhult, még melegen meghámozzuk, összetörjük és hozzáadjuk a hagymát. Hozzáadjuk a keményítőt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük. A masszát egy sütőformába terítjük úgy, hogy kb. 6-8 cm vastag legyen, majd 140 °C-on 90 perc alatt készre sütjük.
A parajt leszárazzuk, megmossuk, majd olívaolajon megfonnyasztjuk, tálalás előtt ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a tarjával és a burgonyával tálaljuk.
mangalicatarja , kakukkfű , babérlevél , burgonya , kukoricakeményítő , vöröshagyma , kacsazsír , petrezselyemzöld , paraj , olívaolaj