Balatoni Brigitta receptje
2013. augusztus 16.MANGÓHAB
HOZZÁVALÓK:
- 17, 5 dkg mangópüré
- 2 dl tejszín
- 6 db tojássárgája
- 10 dkg kristálycukor
- 3,5 lap zselatin
- 37,5 dkg tejszínhab (nem túl keményre verve)
BAZSALIKOMCOULIS
HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg bazsalikom, blansírozva
- 5 dl víz
- 1 kg cukor
ELKÉSZÍTÉSE:
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejszínt, és felmelegítjük. Amikor elérte a 82 °C-ot, összekeverjük a mangópürével, majd mikor testhőmérsékletűre hűlt, hozzáadjuk a tejszínhabot. Hasonlóan készítjük el a passiógyümölcsből a mousse-t. Az étteremben vaníliafagylalttal és bazsalikomcoulis-val tálalják, pohárdesszertként.
BAZSALIKOMCOULIS
ELKÉSZÍTÉSE:
A bazsalikomot lobogva forró bő vízbe dobjuk, néhány másodperc múlva kivesszük, jeges vízbe mártjuk. A szirupot felforraljuk, lehűtjük. Hozzáadjuk a blansírozott bazsalikomot, összeturmixoljuk és leszűrjük.
MEGJEGYZÉS
A fenti coulis-ból igen jó szörp is készíthető. Ehhez egyszerűen felengedjük hideg szódavízzel.
tojás , mangó , mangópüré , tejszín , zselatin , tejszínhab , bazsalikom