Májer Erika a debreceni Jardin Cukrászda tulajdonosának receptje
2023. augusztus 4.Tészta
Hozzávalók:
150 g liszt
100 g nagyon hideg vaj
3 g só
1 tojássárgája
2 evőkanál jéghideg víz
Sült mandulakrém (frangipán)
Hozzávalók:
40 g vaj
40 g cukor
40 g tojás
40 g mandulaliszt
Meggytöltelék
Hozzávalók:
400 g magozott meggy 1 ek barna cukor
1 ek keményítő
A tésztával kezdjük. A hideg vajat egy késes robotgéppel néhány másodperc alatt összedolgozzuk a liszttel és sóval. Ekkor hozzáadjuk a hideg vizet és a tojássárgáját, néhány másodpercig a robotgépben keverjük, majd a még morzsalékos tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és a hűtőbe tesszük 2 órára.
Elkészítjük a tölteléket. A vajat a cukorral kihabosítjuk egy robotgépben. Hozzáadjuk a tojást, majd a végén a mandulalisztet.
A meggyeket megmossuk, magozzuk, és összeforgatjuk a cukros keményítővel.
A tésztát egy kb. 30 cm átmérőjű körré nyújtjuk ki. A közepére kb. 18 cm-es körbe kanalazzuk a man- dulakrémet, és egy spatula segít- ségével elkenjük. Erre helyezzük a meggyeket, majd a tésztát szép csinosan ráhajtogatjuk a töltelékre. Lekenjük egész tojással, és a szélét mandulaszemekkel díszítjük.
170 fokos sütőben 30 percig sül.
Ha szeretnénk tovább fokozni a galette ízét, akkor tegyünk friss fűszernövényt a frangipánba. A meggyhez nagyon jól illik például a tárkony.
Tipp:
A galette a franciák kedvenc nyári pitéje. Omlós sós tésztával, vagyis pâte brisée-vel készül és szezonális gyümölcsökkel töltjük meg. Sütés után a tészta a sok hideg vajtól nagyon omlós, roppanós lesz.
meggyes galette , meggyes finomság , meggyes sütemény , francia meggyes sütemény , Májer Erika