Nábelek Zsófia receptje
2020. június 10.- 100 g köles
- 2 db szárzeller
- 1 db kisebb édesburgonya
- 2 szál sárgarépa
- 3 ek olívaolaj
- 1/2 db citrom leve
- 1 marék áfonya
- só, bors
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Az édesburgonyát és a répát meghámozzuk, 2 centis kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, kevés olajjal összeforgatjuk, és a sütőben 20 perc alatt készre sütjük. 2,5 dl vizet forralunk kevés sóval, hozzáadjuk a leöblített kölest, és lefedve, kis lángon 12 percig főzzük.
Hagyjuk lefedve az edényben még 10 percig, amíg a kölesszemek teljesen megpuhulnak. Ezután forgassuk össze egy evőkanál olívaolajjal.
A maradék olajból, a citromléből, sóból, borsból és néhány csepp hideg vízből vinaigrette-et készítünk: a legegyszerűbb, ha egy kicsi befőttesüvegben alaposan összerázzuk a hozzávalókat. Összeforgatjuk a kölessel, a meleg sült zöldségekkel, a feldarabolt zellerrel és az áfonyával.
Lehet önmagában könnyű ebéd vagy vacsora, de kínálhatjuk köretként is.
köles , szárszeller , édesburgonya , áfonya , sárgarépa , olívaolaj , citromlé