Receptek

Gyümölcsös túrós lepény

Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje

2021. május 10.

Tészta
(32x33 cm-es tepsihez)
Hozzávalók:

  • 500 g búzaliszt
  • 60 g kakaópor (22% zsírtartalmú)
  • 300 g vaj
  • 165 g porcukor
  • 6 g só (csipet)
  • 6 g sütőpor (kb. fél tasak)
  • 2 db tojássárgája
  • ha szükséges, egy kevés 3,6%-os tej

Töltelék
Hozzávalók:

  • 1200 g túró (rögös)
  • 270 g porcukor
  • 4 db egész tojás
  • 2 db tojásfehérje
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 30 g zsemlemorzsa
  • 25 g búzadara
  • csipet só
  • 1 db citrom
  • 250-300 g eper vagy más idénygyümölcs
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Nyitnak a teraszok, és megjelennek az első gyümölcsök is a piacokon. Azoknak a gyerekeknek, akik még nem mennek iskolába, otthon maradnak, kedveskedhetünk egy finom túrós lepénnyel– persze azoknak is, akik már az iskolapadban folytatják a tanulást, de ha uzsonnára viszik, tegyék dobozba, nehogy szétnyomódjon.
A tetszőleges idénygyümölccsel feldobott túrós lepény készítésének rejtelmeibe Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere vezet be minket.


Elkészítése:

A tészta összetevőiből linzertésztát készítünk, ha nem állna össze, kevés tejet teszünk hozzá és hűtőben pihentetjük, míg a tölteléket elkészítjük.


6 tojásfehérjéből, a cukor 2/3-ával, a citrom levével és csipet sóval kemény habot verünk.

A túróban elkeverjük a búzadarát, a zsemlemorzsát, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citrom héját. Ha kész, óvatosan belekeverjük a keményre vert tojáshabot.



A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. Kb. 650 g tésztából egy lapot nyújtunk, és az előre kivajazott tepsibe
fektetjük, majd elősütjük 180 °C-on 9 percig.

A kihűlt lapon a kész túrótölteléket egyenletesen eloszlatjuk, és befedjük a megmosott, lecsepegtetett és tetszés szerint felszeletelt eperrel (vagy más aktuális idénygyümölccsel).



A maradék tésztát 10-12 részre osztjuk, vékony rudakat sodrunk belőle, majd a felületen egyenletes távolságban, rács alakban elhelyezzük. 180 °C-on 35 percig, majd további 20 percig 160 °C-on, légkeveréssel készre sütjük.


Amikor kihűlt, meghintjük vaníliás porcukorral.


AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE

A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.

                  

liszt , vaj , porcukor , sütőpor , kakaópor , tojás , tej , túró , zemlemorzsa , búzadara , citrom , vaníliás cukor , eper , idénygyümölcs

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra