Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje
2021. május 10.Tészta
(32x33 cm-es tepsihez)
Hozzávalók:
- 500 g búzaliszt
- 60 g kakaópor (22% zsírtartalmú)
- 300 g vaj
- 165 g porcukor
- 6 g só (csipet)
- 6 g sütőpor (kb. fél tasak)
- 2 db tojássárgája
- ha szükséges, egy kevés 3,6%-os tej
Töltelék
Hozzávalók:
- 1200 g túró (rögös)
- 270 g porcukor
- 4 db egész tojás
- 2 db tojásfehérje
- 2 csomag vaníliás cukor
- 30 g zsemlemorzsa
- 25 g búzadara
- csipet só
- 1 db citrom
- 250-300 g eper vagy más idénygyümölcs
A tetszőleges idénygyümölccsel feldobott túrós lepény készítésének rejtelmeibe Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere vezet be minket.
Elkészítése:
A tészta összetevőiből linzertésztát készítünk, ha nem állna össze, kevés tejet teszünk hozzá és hűtőben pihentetjük, míg a tölteléket elkészítjük.
6 tojásfehérjéből, a cukor 2/3-ával, a citrom levével és csipet sóval kemény habot verünk.
A túróban elkeverjük a búzadarát, a zsemlemorzsát, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citrom héját. Ha kész, óvatosan belekeverjük a keményre vert tojáshabot.
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. Kb. 650 g tésztából egy lapot nyújtunk, és az előre kivajazott tepsibe
fektetjük, majd elősütjük 180 °C-on 9 percig.
A kihűlt lapon a kész túrótölteléket egyenletesen eloszlatjuk, és befedjük a megmosott, lecsepegtetett és tetszés szerint felszeletelt eperrel (vagy más aktuális idénygyümölccsel).
A maradék tésztát 10-12 részre osztjuk, vékony rudakat sodrunk belőle, majd a felületen egyenletes távolságban, rács alakban elhelyezzük. 180 °C-on 35 percig, majd további 20 percig 160 °C-on, légkeveréssel készre sütjük.
Amikor kihűlt, meghintjük vaníliás porcukorral.
AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE
A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.
liszt , vaj , porcukor , sütőpor , kakaópor , tojás , tej , túró , zemlemorzsa , búzadara , citrom , vaníliás cukor , eper , idénygyümölcs