Receptek

Mustáros zellerkrém sóban sült céklákkal és kacsamájjal

Várvizi Péter receptje

2021. szeptember 20.

Zellerkrém
Hozzávalók:

  • 500 g zeller
  • 60 g ezüsthagyma
  • 50 g burgonya
  • 75 g vaj
  • 30 ml olívaolaj
  • 3 g só
  • 150 ml zöldségalaplé
  • 20 g mustár

Cékla
Hozzávalók:

  • 250 g vörös cékla
  • 250 g sárga cékla
  • 200 g nagyszemű vagy durva kősó
  • 50 ml olívaolaj
  • 6 levél zsálya
  • 10 ml tokaji csipkebalzsamecet

Kacsamáj
Hozzávalók:

  • 400 g hízott kacsamáj
  • 2 szál kakukkfű
  • 8 g só
  • 2 g bors

Tálalás
Hozzávalók:

  • 1/2 csokor snidling
  • 1/2 csokor petrezselyem
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Zellerkrém elkészítése:
A zellerkrémhez szeleteljük fel vékonyan a zellert, a burgonyát és vágjuk vékony csíkokra a hagymát.
Egy lábosban hevítsünk olívaolajat, és fonnyasszuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a zellert, a burgonyát és a felszeletelt gyömbért. Folyamatos kevergetés mellett pároljuk további 3 percig. Sózzuk. Ezután öntsük hozzá a zöldségalaplevet, majd az olívaolajat. Alacsony lángon, fedő alatt főzzük teljesen puhára (kb. 20-25 perc). Amikor a zöldségek megpuhultak, turmixoljuk krémes állagúra a mustárral együtt.

Cékla elkészítése:

Egy vágódeszkára terítsünk le egy nagyobb alufóliát, tegyünk bele egy marék durva sót, majd állítsuk bele a megmosott, de hámozatlan céklát. Locsoljuk meg az olívaolajjal, tegyünk egy cékla mellé egy levél zsályát. Tekerjük alaposan be a céklát, majd tegyük előmelegített, 200 °C-os sütőbe 40 percre. Amikor elkészült, óvatosan kibontjuk, meghámozzuk és cikkekre vágjuk. Összeforgatjuk egy kevés olívaolajjal, sózzuk és a csipkebalzsam ecettel ízesítjük.

Kacsamáj elkészítése:
Hevítsünk fel egy vasserpenyőt. Pirítsuk meg benne fél-fél percig a vastag szeletekre vágott májat, majd tegyük előmelegített, 200 °C-os sütőbe 4 percre. Vegyük ki és a tálalásig pihentessük. A máj zsírját is használjuk fel a tálaláskor.

Tálalás:
Tegyünk egy nagy kanál mustáros zellerkrémet a mélytányér közepére. Helyezzük köré a cikkekre vágott, csipkebalzsamecetes céklákat, majd középre a májat, locsoljuk meg saját zsírjával. Szórjuk meg snidlinggel és petrezselyemmel.


zeller , burgonya , vaj , olívaolaj , ezüsthagyma , zöldségalaplé , mustár , cékla , zsálya , kacsamáj , kakukkfű , snidling , tokaji csipkebalzsamecet , petrezselyem

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra