Várvizi Péter receptje
2021. szeptember 20.Zellerkrém
Hozzávalók:
- 500 g zeller
- 60 g ezüsthagyma
- 50 g burgonya
- 75 g vaj
- 30 ml olívaolaj
- 3 g só
- 150 ml zöldségalaplé
- 20 g mustár
Cékla
Hozzávalók:
- 250 g vörös cékla
- 250 g sárga cékla
- 200 g nagyszemű vagy durva kősó
- 50 ml olívaolaj
- 6 levél zsálya
- 10 ml tokaji csipkebalzsamecet
Kacsamáj
Hozzávalók:
- 400 g hízott kacsamáj
- 2 szál kakukkfű
- 8 g só
- 2 g bors
Tálalás
Hozzávalók:
- 1/2 csokor snidling
- 1/2 csokor petrezselyem
Zellerkrém elkészítése:
A zellerkrémhez szeleteljük fel vékonyan a zellert, a burgonyát és vágjuk vékony csíkokra a hagymát.
Egy lábosban hevítsünk olívaolajat, és fonnyasszuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a zellert, a burgonyát és a felszeletelt gyömbért. Folyamatos kevergetés mellett pároljuk további 3 percig. Sózzuk. Ezután öntsük hozzá a zöldségalaplevet, majd az olívaolajat. Alacsony lángon, fedő alatt főzzük teljesen puhára (kb. 20-25 perc). Amikor a zöldségek megpuhultak, turmixoljuk krémes állagúra a mustárral együtt.
Cékla elkészítése:
Egy vágódeszkára terítsünk le egy nagyobb alufóliát, tegyünk bele egy marék durva sót, majd állítsuk bele a megmosott, de hámozatlan céklát. Locsoljuk meg az olívaolajjal, tegyünk egy cékla mellé egy levél zsályát. Tekerjük alaposan be a céklát, majd tegyük előmelegített, 200 °C-os sütőbe 40 percre. Amikor elkészült, óvatosan kibontjuk, meghámozzuk és cikkekre vágjuk. Összeforgatjuk egy kevés olívaolajjal, sózzuk és a csipkebalzsam ecettel ízesítjük.
Kacsamáj elkészítése:
Hevítsünk fel egy vasserpenyőt. Pirítsuk meg benne fél-fél percig a vastag szeletekre vágott májat, majd tegyük előmelegített, 200 °C-os sütőbe 4 percre. Vegyük ki és a tálalásig pihentessük. A máj zsírját is használjuk fel a tálaláskor.
Tálalás:
Tegyünk egy nagy kanál mustáros zellerkrémet a mélytányér közepére. Helyezzük köré a cikkekre vágott, csipkebalzsamecetes céklákat, majd középre a májat, locsoljuk meg saját zsírjával. Szórjuk meg snidlinggel és petrezselyemmel.
zeller , burgonya , vaj , olívaolaj , ezüsthagyma , zöldségalaplé , mustár , cékla , zsálya , kacsamáj , kakukkfű , snidling , tokaji csipkebalzsamecet , petrezselyem