Saly Noémi receptje
2020. január 21.- 2 db bionarancs lereszelt héja és leve
- 3 dl tejszín
- 3 dl forralt, hideg tej
- 3 dl tiszta szesz vagy 6 dl semleges vodka
- 10-20 dkg cukor
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 darabka (kb. 4-5 centis) vaníliarúd kikapart bele
Eszközök: éles kiskés, apró lyukú reszelő, egy nem túl szűk szájú másfél-két literes üveg, sűrű szűrő
Elkészítése: A gondosan megmosott narancsok külső héját lereszeljük, levüket citrompréssel kinyomjuk. Az összes hozzávalót az üvegbe zúdítjuk, jól lezárjuk, majd alaposan felrázzuk. Sötét, hideg helyre rejtjük – a kamrába vagy a hűtő aljába –, és legalább három-négy hétig naponta-kétnaponta felrázzuk. Ekkor majd le kell szűrni, esetleg kisebb adagokban beüvegezni, és továbbra is hidegen tartani.
Cifrázzam?
A narancs sokféle fűszerrel társítható. Lehet tenni bele mozsárban porrá tört kardamomot, picike ánizst vagy csillagánizst, borókabogyót, porított vagy frissen reszelt gyömbért, egy szál citromfüvet, egy kis reszelt citromhéjat, sőt a meglangyosított tejben feloldott pár kocka fehér csokoládét – csak óvatosan: ne egyszerre túl sokfélét, és semmiből se túl sokat. A másik véglet: nem teszünk bele semmilyen fűszert, csak a cukrot, a narancsot és egy csipetnyi citromhéjat. Ez esetben csakis érett, édes, erős aromájú gyümölcsöt válasszunk.
Felhasználása: Pici kortyokban elnyalogatni, ez a legegyszerűbb. De mint minden krémlikőr, ez is részt vehet például egy száraz pezsgős, jeges koktélban vagy feldobhat egy télvégi gyümölcssalátát. A leszűréskor fennmaradó félmaréknyi kiázott héj mehet gyümölcsrizsbe, püspökkenyérbe.
Igazi orvosság: A narancs igazi orvosság -gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító hatását ismeri a tudomány. Hatféle B-vitamin, sok C-vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium és cink is van benne. Ne vacakoljunk facsargatással, és kerüljük a dobozos leveket: együk meg úgy, ahogy van…
narancs , tej , tejszín , fahéj , tiszta szesz , cukor , vaníliarúd