Receptek

Négy kóstoló Hokkaido tökből

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2021. január 18.
  • 1 db Hokkaido tök
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Ennek a fajtának a héja is ehető, ami érdekesebbé teszi az ételt ízre és állagra egyaránt.


Elkészítése:
Cikkre vágva tepsire fektetjük, kevés olajjal megkenjük, 180 °C-on sütjük, míg a külseje pirult-barna, a belseje krémes nem lesz. A gerezdekből minden tányérra négy kockát helyezünk. A héját felváltva hol lefelé, hol felfelé fordítjuk, és a négy kockára négy különböző ízesítőt teszünk.

Ezek sorrendben a következők:


1./ érett, mély ízű mandarin kifilézett húsa, apró kockára vágva, gyümölcsös extra szűz olívaolajjal meglocsolva;

2./ afrikai fűszerkeverék („african” néven a Nomu cég forgalmaz ilyet, összetevői: római kömény, koriander, cukor, só, fekete bors, csili paprika, ajovanmag, petrezselyem, szerecsendió);

3./ pirított tökmag durvára vágva, tökmagolajjal locsolva, kevés Maldon sókristállyal;

4./ vaníliás joghurt (negyed szál vanília kikapart magját belekeverjük joghurtba, s néhány csepp citrommal vagy zöldcitrommal, némi reszelt citromhéjjal ízesítjük).


Hokkaido tök , mandarin , olívaolaj , vaníliás joghurt , Maldon só , afrikai fűszerkeverék , tökmagolaj , tökmag