Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2021. január 18.- 1 db Hokkaido tök
Elkészítése:
Cikkre vágva tepsire fektetjük, kevés olajjal megkenjük, 180 °C-on sütjük, míg a külseje pirult-barna, a belseje krémes nem lesz. A gerezdekből minden tányérra négy kockát helyezünk. A héját felváltva hol lefelé, hol felfelé fordítjuk, és a négy kockára négy különböző ízesítőt teszünk.
Ezek sorrendben a következők:
1./ érett, mély ízű mandarin kifilézett húsa, apró kockára vágva, gyümölcsös extra szűz olívaolajjal meglocsolva;
2./ afrikai fűszerkeverék („african” néven a Nomu cég forgalmaz ilyet, összetevői: római kömény, koriander, cukor, só, fekete bors, csili paprika, ajovanmag, petrezselyem, szerecsendió);
3./ pirított tökmag durvára vágva, tökmagolajjal locsolva, kevés Maldon sókristállyal;
4./ vaníliás joghurt (negyed szál vanília kikapart magját belekeverjük joghurtba, s néhány csepp citrommal vagy zöldcitrommal, némi reszelt citromhéjjal ízesítjük).
Hokkaido tök , mandarin , olívaolaj , vaníliás joghurt , Maldon só , afrikai fűszerkeverék , tökmagolaj , tökmag