A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Esterházy-torta

Mihályi László receptje

2019. október 27.
  • 242 g tojásfehérje
  • 268 g kristálycukor
  • 148 g őrölt dió
  • 148 g vékonyra szeletelt dió

KRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 66 g tej
  • 66 g cukor
  • 60 g tojássárgája
  • 1 db vaníliarúd
  • 170 g vaj
  • 30 g maraschino likőr
  • 70 g enyhén pörkölt dió, megőrölve


DIÓCREMEAUX
HOZZÁVALÓK:

  • 105 g házi crunchy diópraliné
  • 15 g tejszín
  • 55 g tejszínhab
  • 1 g zselatin

Tojásmennyiség:
A profi szakácsok a tojások eltérő mérete miatt grammban adják meg a mennyiségeket, illetve amiatt is, mert a konyhákon és a cukrászatokban sterilizált sárgáját és fehérjét használnak.
100 g sárgája általában 5 db tojássárgájának felel meg, 100 g fehérje pedig 3 db tojásfehérjének. Egy egész közepes méretű tojás kb. 60 gramm.

ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes
A süteményhez a cremeaux-t pihentetve kell felhasználni, ezért azt előző nap készítsük el. A zselatint kevés hideg vízben feloldjuk, hozzátesszük a meleg tejszínhez. A pralinébe beledolgozzuk a zselatinos tejszínt és a tejszínhabot, majd a kész masszát legalább 10 órán keresztül a hűtőben pihentetjük.

A tortalapokhoz a tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, belekeverjük a kétféle diót. Sütőpapírral fedett lemezre vékony lapokat kenünk belőle, és magas hőfokon (kb. 180 °C hőmérsékleten) rövid idő alatt készre sütjük. Fontos, hogy ne száradjanak ki.

A krémhez először klasszikus angolkrémet készítünk: a tejet a cukor felével és a félbevágott, kikapart vaníliarúddal kb. 70 °C-ra felmelegítjük; a tojássárgáját a cukor másik felével fehéredésig keverjük, hozzátesszük a tejet, és vízfürdőben addig melegítjük, amíg be nem sűrűsödik. (Vigyázzunk, nehogy felforrjon, mert akkor kicsapódik a sárgája.) Kevergetve hűtjük. Ha 28-30 °C-ra lehűlt, több részletben hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat, majd a diót és a likőrt.

Az elkészült lapokat hozzájuk hasonló vastagságban krémmel megkenjük, majd egymásra rétegezzük őket. Legfelülre a cremeaux kerül. A szeletekre vágott süteményeket fehér csokoládélapocskákkal díszíthetjük.


dió , maraschino likőr , tojás , cukor , vaníliarúd , házi crunchy diópraliné , tejszín

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra