Mihályi László receptje
2019. október 27.- 242 g tojásfehérje
- 268 g kristálycukor
- 148 g őrölt dió
- 148 g vékonyra szeletelt dió
KRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 66 g tej
- 66 g cukor
- 60 g tojássárgája
- 1 db vaníliarúd
- 170 g vaj
- 30 g maraschino likőr
- 70 g enyhén pörkölt dió, megőrölve
DIÓCREMEAUX
HOZZÁVALÓK:
- 105 g házi crunchy diópraliné
- 15 g tejszín
- 55 g tejszínhab
- 1 g zselatin
A krémhez először klasszikus angolkrémet készítünk: a tejet a cukor felével és a félbevágott, kikapart vaníliarúddal kb. 70 °C-ra felmelegítjük; a tojássárgáját a cukor másik felével fehéredésig keverjük, hozzátesszük a tejet, és vízfürdőben addig melegítjük, amíg be nem sűrűsödik. (Vigyázzunk, nehogy felforrjon, mert akkor kicsapódik a sárgája.) Kevergetve hűtjük. Ha 28-30 °C-ra lehűlt, több részletben hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat, majd a diót és a likőrt.
Az elkészült lapokat hozzájuk hasonló vastagságban krémmel megkenjük, majd egymásra rétegezzük őket. Legfelülre a cremeaux kerül. A szeletekre vágott süteményeket fehér csokoládélapocskákkal díszíthetjük.
dió , maraschino likőr , tojás , cukor , vaníliarúd , házi crunchy diópraliné , tejszín