Segal Viktor receptje
2021. március 12.- 4 db pisztrángfilé megtisztítva, bőrösen
- 8 szál kakukkfű
- 4 gerezd fokhagyma
- 2,5 dl olívaolaj
- 1/2 dl borecet
- só, bors
Az olajat egy mélyebb, széles serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a fokhagymagerezdeket, majd az ecettel együtt takaréklángon lassan, legalább 15 percig pároljuk (55-60 °C-on).
A halakat sózzuk, borsozzuk és bőrével felfelé belefektetjük a már félig megpárolt fűszerek közé. Ügyeljünk arra, hogy az olaj teljesen elfedje a halat. Ezután tovább pároljuk kb. 10 percig, vagy amíg a hal el nem készül.
Zöldséges rizs elkészítése:
A rizs akkor lesz ízletes, ha pároljuk vagy gőzöljük. Mindkét esetben még zamatosabb lesz, ha alaplevet használunk. Főzés közben soha ne keverjük meg a rizst, mert a rizsszemek könnyen felhasadnak, kieresztik a bennük levő keményítőt és összeragadnak.
A rizst kevés olajon vagy vajon megpirítjuk.
A rizs kétszeresének megfelelő forró vízzel felöntjük.
Hozzáadunk 2 cm-es karikákra vágott póréhagymát, egy félbevágott paradicsomot, és felforraljuk.
Takaréklángon, félig lefedve 10-15 perc alatt készre pároljuk.
TÁLALÁS:
Először a rizst helyezzük a tányérra, mellé a halfiléket, tetejére a kakukkfüvet és a fokhagymát, majd meglocsoljuk 1-2 evőkanál ecetes olívaolajjal.
A kihűlt levet felhasználhatjuk salátaöntetnek, de sült zöldségekhez is kiváló.
pisztrángfilé , olívaolaj , fokhagyma , kakukkfű , borecet