Receptek

Olajban-ecetben párolt kakukkfüves pisztrángfilé

Segal Viktor receptje

2021. március 12.
  • 4 db pisztrángfilé megtisztítva, bőrösen
  • 8 szál kakukkfű
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2,5 dl olívaolaj
  • 1/2 dl borecet
  • só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Az olajat egy mélyebb, széles serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a fokhagymagerezdeket, majd az ecettel együtt takaréklángon lassan, legalább 15 percig pároljuk (55-60 °C-on).

Ügyeljünk, hogy ne forrjon fel!


A halakat sózzuk, borsozzuk és bőrével felfelé belefektetjük a már félig megpárolt fűszerek közé. Ügyeljünk arra, hogy az olaj teljesen elfedje a halat. Ezután tovább pároljuk kb. 10 percig, vagy amíg a hal el nem készül.

Zöldséges rizs elkészítése:
A rizs akkor lesz ízletes, ha pároljuk vagy gőzöljük. Mindkét esetben még zamatosabb lesz, ha alaplevet használunk. Főzés közben soha ne keverjük meg a rizst, mert a rizsszemek könnyen felhasadnak, kieresztik a bennük levő keményítőt és összeragadnak.

A rizst kevés olajon vagy vajon megpirítjuk.



A rizs kétszeresének megfelelő forró vízzel felöntjük.



Hozzáadunk 2 cm-es karikákra vágott póréhagymát, egy félbevágott paradicsomot, és felforraljuk.



Takaréklángon, félig lefedve 10-15 perc alatt készre pároljuk.



TÁLALÁS:

Először a rizst helyezzük a tányérra, mellé a halfiléket, tetejére a kakukkfüvet és a fokhagymát, majd meglocsoljuk 1-2 evőkanál ecetes olívaolajjal.


TIPP!
A kihűlt levet felhasználhatjuk salátaöntetnek, de sült zöldségekhez is kiváló.





pisztrángfilé , olívaolaj , fokhagyma , kakukkfű , borecet