Kerekes Sándor receptje
2022. február 11.- 60 dkg mufloncomb (vagy -lapocka)
- 3 db sárgarépa kockákra vágva
- 1 db fehérrépa kockákra vágva
- 1/2 db zeller kockákra vágva
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva
- 1 db citrom leve és lereszelt héja
- 3 db babérlevél
- 10 szál kakukkfű
- 10 dkg vargánya vagy 10-20 dkg szárított vargánya
- 10 dkg csiperke gomba
- 1 ek szárított tárkony (vagy 2 szál friss)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 l alaplé (a legjobb a csontból készült)
- 3 dl tejszín (vagy tejföl)
- 1 ek kacsazsír
- só, bors
A zsíron megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a kockákra vágott muflont, a fokhagymát, a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd mint egy fehér pörköltet főzzük, nagyjából háromnegyed készre. Ekkor hozzáadjuk a kockázott zöldségeket, felöntjük az alaplével, majd beletesszük a tárkonyt, a vargányát (akár friss, akár szárított), sózzuk, borsozzuk.
Ekkor hozzáadjuk a reszelt citrom héját, levét és felöntjük 3 dl tejszínnel (vagy ugyanennyi kikavart tejföllel).
sárgarépa , fehérrépa , zeller , mufloncomb , vöröshagyma , babérlevél , citrom , vargánya , kakukkfű , csiperke , tárkony , fokhagyma , tejszín , alalplé , kacsazsír