Libor Mária receptje
2020. március 18.- 50 dkg kenyérliszt
- 1 mokkáskanál só
- 3 dl víz
- 1 dkg friss élesztő
Az öregtészta élesztős előtészta, ami 7-10 napig tárolható a hűtőben. Adagokban akár le is fagyasztható, felhasználás előtt a konyhapulton kell hagyni, hogy kiengedjen. Általában ha elfogy újat készítünk, vagy a bedagasztott kenyértésztából elveszünk egy 20-25 dkg-os darabot és azonnal dobozba téve a hűtőbe tesszük a következő sütéshez. Ilyen élesztőhiányos időszakban viszont nagyon jól lehet szaporítani. A 3-4 napos hűtős öregtészta még alkalmas rá. Kivesszük, lemérjük a súlyát és ugyanannyi liszttel, valamint fele annyi vízzel begyúrjuk. Letakarjuk, meleg, 24-26 fokos helyen hagyjuk és 8-10 óra múlva használhatjuk, vagy ismét hűtőbe tehetjük.
élesztő , víz , só , kenyérliszt , öregtészta