Receptek

Ötös kalácsfonás

A Zalaco Pékség receptje

2023. április 10.


400 g búzaliszt 


50 g durumliszt


50 g porcukor 


60 g vaj


250 g tej


40 g mazsola


25 g élesztő


2 ek rum (vagy sütőrum)


1 db tojás


1 csipet só


1 csomag vaníliás cukor


1 db citrom reszelt héja és leve 1 db tojás a lekenéshez



ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű


A klasszikus fonott kalács hármas fonatú, a haladók azonban bátran megpróbálkozhatnak az ötös fonással. Jelen esetben a technika az, amitől egy kicsit ünnepibb lehet ez az édesség.


Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a többi összetevővel 2/3-ig összedolgozzuk, dagasztjuk. Hozzáadjuk a rummal meglocsolt mazsolát, és addig dagasztjuk, amíg a tészta sima felületű lesz. A kész tésztát letakarva 30 percig pihentetjük, majd 5 egyforma részre osztva azonos hosszúságú és vastagságú szálakra nyújtjuk. Az egyik végüknél összecsípjük, majd három szálat az egyik, kettőt a másik oldalra rendezünk, a középen hagyott üres sávba fonjuk majd a kalácsot.

A hármas fonáshoz hasonlóan mindig a külső szálat emeljük középre arról az oldalról, ahol éppen 3 szál van. A fonás végén a kezdéshez hasonlóan a szálakat összenyomkodjuk.

30-40 percig kelesztjük, sütés előtt tojással lekenjük. 180-190 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig – tűpróbáig – sütjük.





kalács , kalácsfonás , ötfonatú kalács , húsvéti kalács

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra