A Zalaco Pékség receptje
2023. április 10.400 g búzaliszt
50 g durumliszt
50 g porcukor
60 g vaj
250 g tej
40 g mazsola
25 g élesztő
2 ek rum (vagy sütőrum)
1 db tojás
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja és leve 1 db tojás a lekenéshez
A klasszikus fonott kalács hármas fonatú, a haladók azonban bátran megpróbálkozhatnak az ötös fonással. Jelen esetben a technika az, amitől egy kicsit ünnepibb lehet ez az édesség.
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a többi összetevővel 2/3-ig összedolgozzuk, dagasztjuk. Hozzáadjuk a rummal meglocsolt mazsolát, és addig dagasztjuk, amíg a tészta sima felületű lesz. A kész tésztát letakarva 30 percig pihentetjük, majd 5 egyforma részre osztva azonos hosszúságú és vastagságú szálakra nyújtjuk. Az egyik végüknél összecsípjük, majd három szálat az egyik, kettőt a másik oldalra rendezünk, a középen hagyott üres sávba fonjuk majd a kalácsot.
A hármas fonáshoz hasonlóan mindig a külső szálat emeljük középre arról az oldalról, ahol éppen 3 szál van. A fonás végén a kezdéshez hasonlóan a szálakat összenyomkodjuk.
30-40 percig kelesztjük, sütés előtt tojással lekenjük. 180-190 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig – tűpróbáig – sütjük.