Szulló Szabina receptje
2019. január 2.HOZZÁVALÓK:
- 600 ml fehérbor (száraz furmint)
- 6 zöldalma
- 100 g édesköményszár
- 4 szál korianderzöld
- 2 szál bazsalikom
- 100 ml zöldcitromlé
- 5 szem fekete bors
- 2 szegfűszeg csipetnyi fahéj durvára törve
HOZZÁVALÓK:
- 60 g túró és 75 g tej összeturmixolva, átszűrve
- 20 g búzadara
- 25 g kristálycukor
- csipetnyi só
- 1\2 citrom leve és vékonyan lehámozott sárga héja
- 1 lap zselatin
- 50 ml Grand Marnier narancslikőr (esetleges)
- 125 ml félig felvert tejszínhab
Puding elkészítése:
A túró-tej keverékhez hozzáadjuk a búzadarát, a cukrot, a sót. Felforraljuk, forrástól számított 3-4 percig „pöfögtetjük”, míg a gríz meg nem duzzad, be nem sűrűsödik. Az előzőleg öt percre hideg vízbe áztatott, majd kicsavart lapzselatint belekeverjük a még meleg túró-gríz masszába. Hozzáadjuk a citrom levét és héját, valamint a Grand Marnier-t. Jeges vízbe állítva, folyamatos keverés mellett testmelegre hűtjük. Beleforgatjuk a lazán felvert tejszínhabot, majd a masszát vékonyan kivajazott egyadagos formákba töltjük. Tálalás előtt legalább 4 óráig pihentetjük.
Tálalás:
A tányérba borítjuk a pudingot, körbeöntjük a boros almalevessel, belekanalazzuk az almakockákat. Az étteremben a pudingra hol ropogós karamellás ostyát, hol mandulás karamell-lapot vagy pirult briktésztát teszünk, kerülhet rá karamellizált vajastésztakorong is. A desszert mellé – bazsalikommal, koriander zöldjével és csurranásnyi ginnel ízesített – zöldalmaszorbetet (vagyis vizes fagylaltot) adunk, majd zöldcitrom levéből és héjából készülő habot kanalazunk rá.
alma , túró , fehérbor , édesköményszár , korianderzöld , bazsalikom , zöldcitromlé , szegfűszeg , fahéj , tej , búzadara , zselatin , Grand Marnier narancslikőr