Bergmann Ernő receptje
2018. január 12.HOZZÁVALÓK:
- 15 dkg vaj
- 15 dkg liszt
- 8 dkg őrölt mandula
- 8 dkg porcukor
A KRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg vaj
- 18 dkg porcukor
- 2 dkg vaníliás cukor
- 1-2 db tojássárgája
- csokoládé a bevonathoz
Blaha Lujza, „a nemzet csalogánya”, a legendás színésznő állítólag első férjétől kapta a nevezetes fánk receptjét még Szabadkán. A sütemény készítésének módját később olyan tökélyre fejlesztette, hogy gödöllői házában még Erzsébet királynő is meglátogatta. De Blaháné nem volt otthon, így Sissi csak a házvezetőnővel beszélgetett.
A TÉSZTA
ELKÉSZÍTÉSE:
A vajat, lisztet, cukrot, őrölt mandulát gyorsan összedolgozzuk. Ha nem áll össze, 1-2 evőkanál tejfölt adunk hozzá 30 percig pihentetjük hideg helyen, aztán fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Szellősen sütőpapírra helyezzük 180 °C-os sütőben körülbelül 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A KRÉM
ELKÉSZÍTÉSE:
Habosra keverjük a vajat a porcukorral, vaníliás cukorral és a tojássárgájával.
ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
Három-három darab kisült tésztát összeragasztunk a krémmel. Mielőtt bevonnánk a csokoládéval, hűtőbe tesszük, hogy könnyebben dolgozhassunk vele.
csokoládé , őrölt mandula , vaj , liszt , porcukor , vaníliás cukor , tojás