A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Blaha-fánk

Bergmann Ernő receptje

2018. január 12.
TÉSZTA

HOZZÁVALÓK:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 8 dkg őrölt mandula
  • 8 dkg porcukor

A KRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 25 dkg vaj
  • 18 dkg porcukor
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 1-2 db tojássárgája
  • csokoládé a bevonathoz

ADAG: 10 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Blaha Lujza, „a nemzet csalogánya”, a legendás színésznő állítólag első férjétől kapta a nevezetes fánk receptjét még Szabadkán. A sütemény készítésének módját később olyan tökélyre fejlesztette, hogy gödöllői házában még Erzsébet királynő is meglátogatta. De Blaháné nem volt otthon, így Sissi csak a házvezetőnővel beszélgetett.

A TÉSZTA
ELKÉSZÍTÉSE:

A vajat, lisztet, cukrot, őrölt mandulát gyorsan összedolgozzuk. Ha nem áll össze, 1-2 evőkanál tejfölt adunk hozzá 30 percig pihentetjük hideg helyen, aztán fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Szellősen sütőpapírra helyezzük 180 °C-os sütőben körülbelül 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

A KRÉM
ELKÉSZÍTÉSE:

Habosra keverjük a vajat a porcukorral, vaníliás cukorral és a tojássárgájával.

ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
Három-három darab kisült tésztát összeragasztunk a krémmel. Mielőtt bevonnánk a csokoládéval, hűtőbe tesszük, hogy könnyebben dolgozhassunk vele.



csokoládé , őrölt mandula , vaj , liszt , porcukor , vaníliás cukor , tojás

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra