Receptek

Halkocsonya csicsókasalátával

Pillók Attila receptje

2021. december 29.

HALKOCSONYA
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg halcsont
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 szál zellerszár
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db thai citromfű
  • 2 db kaffir lime levél
  • ujjnyi darab póréhagyma
  • pár egész szem fekete bors, só

CSICSÓKASALÁTA
HOZZÁVALÓK:

  • 4-6 szem csicsóka
  • 3 ek majonéz
  • pár csepp lime-lé
  • snidling finomra vágva
  • só, frissen őrölt bors

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

HALKOCSONYA ELKÉSZÍTÉSE:
Az alapanyagokból lassú tűzön kb. két óra alatt alaplevet főzünk, ha szükséges, tojásfehérjével lederítjük, majd átszűrjük. Hőálló csészébe lazac-, tőkehal- és Szent Jakab-kagyló-kockákat, egy darab megtisztított folyami rákot teszünk, a forró alaplével leöntjük, kihűtjük.

CSICSÓKASALÁTA ELKÉSZÍTÉSE:

A csicsókát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, sós vízben leforrázzuk, kihűtjük, lecsepegtetjük. Kevés majonézzel és snidlinggel összekeverjük, lime levével ízesítjük, frissen őrölt borssal fűszerezzük.
A halkocsonya tetejére helyezünk egy evőkanál csicsókasalátát, és lazackaviárral díszítjük.


halcsont , sárgarépa , fehérrépa , zellerszár , kaffir lime , citromfű , petrezselyem , csicsóka , majonéz , póréhagyma , snidling