Receptek

Pácolt gyömbér

Saly Noémi receptje

2020. július 26.
  • 50 dkg gyömbér
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl rizsecet
  • 2 dl víz
  • 1 marék só 
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
Régi szakácskönyveket böngésztem a minap, és sóváran próbáltam elképzelni, milyen ízük is lehetett azoknak az ételeknek, amelyek hírből sem ismerték a paprikát, a rántást vagy a répacukrot.

Édesítésre a méz − vagy ritkán nádcukor − szolgált, sűrítésre a kenyérbél, ízesítésre pedig a jól bevált hazai zöldfűszerek mellett a mesés Kelet három igazi kincse: a bors, a sáfrány és a gyömbér.
Ez utóbbi az ázsiai konyhák térhódításával tért vissza a kulináris kalandok kedvelőinek asztalára.

Például az egyre népszerűbb szusinak is elengedhetetlen kísérője finomra vágott, pácolt változatában. Elkészítésével megbízható egy alsó tagozatos kukta is, csak a szemébe ne nyúljon, amíg pucolja.



ESZKÖZÖK:
Éles kiskés, tálak, tésztaszűrő, apró üvegek, kis merőkanál.

ELKÉSZÍTÉSE:
A gyömbér héját lekaparjuk, mintha újkrumplit tisztítanánk, majd kisebb darabokra aprítjuk, és éles késsel vagy uborkagyalun szálirányban vékony szeletekre vágjuk. Besózzuk, és legalább egy órára, sőt akár egész éjszakára állni hagyjuk. Több vízben alaposan átöblítjük, jól lecsepegtetjük, kifacsarjuk.

Összekeverjük az ecetet a cukorral meg a vízzel. Kicsit megmelegíthetjük, hogy a cukor gyorsabban felolvadjon. A gyömbért jól kiforrázott apró üvegekbe adagoljuk, lenyomkodjuk, csurig felöntjük az ecetes lével, lezárjuk, kész.

Legalább egy hétig pihentessük a kamrában vagy a hűtőszekrény aljában, utána fogyasztható.

Sajnos nem tudom, meddig áll el, mert két-három hónap alatt mindig elfogy. A végén a legjobb. A színe közben rózsaszínre válthat, az nem baj.

FELHASZNÁLÁSA:
Mint mondám, szusihoz. De bármilyen kínai étkezésbe is beilleszthetjük, bedobhatjuk a csirke mellé a wokba, vagy kínálhatjuk az aperitifhez tálalt apró finomságok sorában.

Én gátlástalanul belekanalazom téli salátáimba is, levestől: krumpli, alma, zeller, póré vagy lila hagyma, reszelt sárgarépa, vöröskáposzta és petrezselyemzöld társaságában is jól érzi magát.

CIFRÁZZAM?
Ezen nem nagyon van mit cifrázni, úgy jó, ahogy van. De ha mégis: vannak receptek, amelyek sózás és öblítés után a gyömbérszeletek blansírozását írják elő (pár pillanatra forrásban lévő vízbe dobni, majd gyorsan kipecázni), attól enyhül a csípőssége.



Mások épp a fordítottjára törekszenek: az üvegekbe a gyömbér mellé betuszkolnak egy-egy picike, de brutálisan erős macskapöcse-paprikát vagy kis gonosz chilit. Vannak férfiak, akiket ezzel lehet levenni a lábukról.



Számtalan jótékony élettani hatása van: csillapítja a hányingert, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, emésztésjavító, gombaölő és antioxidáns, tehát szerepe lehet a rák megelőzésében. Vágykeltő, potencianövelő csodaszerként is tisztelik, nem véletlenül sütöttek a régi lányok gyömbéres mézes süteményt szívük választottjának.

A közönséges gyömbér (Gingiber offi cinale) Indiából vagy Kínából származik, de már évezredek óta használja egész Dél-kelet-Ázsia, évszázadok óta pedig Európa is. Trópusi éghajlaton terem. Gyöktörzsét fogyasztjuk nyersen, főve, fűszerként pedig szárítva, porítva is. A főzéssel sokat veszít fűszeres, kesernyés, üde csípősségéből. Édes és sós ételeket, süteményeket, italokat egyaránt remekül feldob.

gyömbér , cukor , rizsecet