Jahni László receptje
2022. június 20.- 120 g tört búza (bulgur)
- só
- 1 csomó petrezselyem zöldje
- 2 ek fűszerkrém (pesto)
- 2 db (kb. 500 g) cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db (kb. 250 g) zsenge vajtök
- 1 dl fehérbor
- ½ citrom leve
- ½ l zöldségalaplé
- 1 cs kapor
- 50 g vaj
- 2 ek tejföl
- só, cukor, olívaolaj
A rakott cukkinihez a tört búzát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és sóval, petrezselyemmel, zöld fűszerkrémmel ízesítjük. A cukkinit vékony szeletekre vágjuk, picit megsózzuk, vaj és olaj keverékében megsütjük. Porcelánedénybe rétegezzük a cukkinit és a tört búzát: alulra egy szelet cukkinit teszünk, ráhelyezzük a petrezselymes tört búzát, majd ismét egy szelet cukkinit és rá a tört búzát.
A rétegezéstől a tört búza szaftos és puha lesz. A rakott cukkinit 180 fokos sütőben, 5–10 perc alatt készre sütjük.
A kapros vajtökszószhoz megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük a megtisztított, darabolt tököt, fehérbort, citromlevet és zöldségalaplevet adunk hozzá. Puhára pároljuk, majd turmixoljuk, kaporral ízesítjük. A szószt vajjal vagy tejföllel dúsíthatjuk.
Tálalás:
A kép szerinti módon a rakott cukkinit szósszal együtt tálaljuk.