Receptek

Rakott cukkini petrezselymes tört búzával, kapros vajtökszósszal

Jahni László receptje

2022. június 20.
  • 120 g tört búza (bulgur)
  • 1 csomó petrezselyem zöldje
  • 2 ek fűszerkrém (pesto)
  • 2 db (kb. 500 g) cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db (kb. 250 g) zsenge vajtök
  • 1 dl fehérbor
  • ½ citrom leve
  • ½ l zöldségalaplé
  • 1 cs kapor
  • 50 g vaj
  • 2 ek tejföl
  • só, cukor, olívaolaj

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A rakott cukkinihez a tört búzát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és sóval, petrezselyemmel, zöld fűszerkrémmel ízesítjük. A cukkinit vékony szeletekre vágjuk, picit megsózzuk, vaj és olaj keverékében megsütjük. Porcelánedénybe rétegezzük a cukkinit és a tört búzát: alulra egy szelet cukkinit teszünk, ráhelyezzük a petrezselymes tört búzát, majd ismét egy szelet cukkinit és rá a tört búzát.

A rétegezéstől a tört búza szaftos és puha lesz. A rakott cukkinit 180 fokos sütőben, 5–10 perc alatt készre sütjük.


A kapros vajtökszószhoz megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük a megtisztított, darabolt tököt, fehérbort, citromlevet és zöldségalaplevet adunk hozzá. Puhára pároljuk, majd turmixoljuk, kaporral ízesítjük. A szószt vajjal vagy tejföllel dúsíthatjuk.

Tálalás:

A kép szerinti módon a rakott cukkinit szósszal együtt tálaljuk.

cukkini , bulgur

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra