Receptek

Rántott, snidlinges kakas tormás uborkasalátával, hagymás dödöllével

Ruprecht László receptje

2020. április 20.
  • 1 db kakas (2,5-3 kg)
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db kisebb zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 szál lestyán
  • 2 szál kakukkfű
  • 10 szál snidling
  • 80 g vaj
  • 80 g liszt
  • 2 db tojás
  • 60 g panko morzsa
  • 120 ml kukoricaolaj
  • 50 g kisütött vaj

Hagymás dödölle
Hozzávalók:

  • 20 dkg burgonya
  • 80 g finomliszt

  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg kacsazsír

Tormás uborkasaláta
Hozzávalók:

  • 160 g kígyóuborka

  • 8 szál friss snidling
  • 25 g torma
  • 60 g tejföl
  • 40 g natúr sajtkrém
  • 2 tk almaecet
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A kakast kicsontozzuk, húslevesszerűen feltesszük főni. A kakas méretétől függően 1,5-2 óra után kivesszük
a húst, még melegen – kevés folyadék és frissen vágott snidling hozzáadásával – formában lepréseljük, jól lehűtjük, majd felszeleteljük és snidlinges vajjal megkenjük (mint egy vajas kenyeret).

Ezek után bepanírozzuk, és 160 °C-os olaj és vaj keverékében kisütjük.

A burgonyát apró kockákra vágjuk, kevés, enyhén sós vízben megfőzzük, levet hagyunk rajta, összetörjük, liszttel együtt jól összedolgozzuk.

Fontos, hogy a burgonya meleg legyen. Evőkanállal kiformázzuk, hagymás zsíron megpirítjuk.

Az uborkát apró kockákra vágjuk, megsózzuk, 20 percet állni hagyjuk, lecsepegtetjük. Friss snidlinggel, reszelt tormával, kevés almaecettel ízesítjük, zsíros tejföllel és natúr sajtkrémmel összekeverjük.

Tálalás:
A rántott kakast három egyenlő formára felszeleteljük, ráhelyezzük a dödöllét, és mellé formázzuk az uborkasalátát.


kakas , Ruprecht , snidling , torma , dödölle