Receptek

Rebarbarás pite vaníliafagylalttal

Nábelek Zsófia receptje

2021. július 16.

20 cm-es piteformához

Tészta
Hozzávalók:

  • 125 g liszt
  • 100 g jéghideg, felkockázott vaj
  • 1 csipet só
  • 30 g jeges víz

Töltelék
Hozzávalók:

  • 150 g cukor
  • 90 g barna cukor
  • 22 g tejpor
  • 1 ek narancslé
  • 3 g só
  • 115 g olvasztott vaj
  • 4 db tojássárgája
  • 500 g rebarbara megtisztítva, 10 centis darabokra vágva

Fagylalt
Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 170 g tejszínhab (min. 30%-os tejszínből)
  • 100 g cukor
  • 1/2 mk só
  • Ízesítéshez: vanília (fél rúd kikapart magjai, valódi esszencia vagy vaníliapor)
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Tészta elkészítése:
A lisztet, a sót és a vajat robotgéppel morzsalékosra keverjük, nem baj, ha maradnak benne kisebb, maximum félcentis vajdarabok. 2-3 részletben hozzáadjuk a jeges vizet, épp csak addig keverjük tovább, amíg a tészta összeáll. Lefóliázva hűtőbe tesszük minimum 4 órára, vagy akár egy éjszakára. Utána a tésztát alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk, a piteformába emeljük, egyenletesen a sarkokba nyomkodjuk, a széleit egyenesre igazítjuk. Két réteg alufóliával kibéleljük úgy, hogy a fólia minden oldalon 10 centire kilógjon, majd annyi kristálycukrot öntünk a közepére, amennyi a tészta 3/4 részéig ér. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig elősütjük. A fóliával együtt kiemeljük a tésztából a cukrot, ezt később sütéshez, főzéshez is felhasználhatjuk.

Töltelék elkészítése:
A cukrot, a barna cukrot, a tejport, a narancslevet a sóval és az olvasztott vajjal együtt spatulával 2-3 perc alatt alaposan kikeverjük (de nem habosítjuk). Hozzáadjuk a tojássárgájákat, csomómentesre keverjük, majd a masszát az elősütött tésztába töltjük. Hagyjuk állni 10 percet, és tegyünk a tetejére annyi rebarbarát, amennyi ellepi a tölteléket. 175 °C-ra előmelegített sütőben süssük 30 percet, majd 160 °C-on további 20 percet. Szeletelés előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Fagylalt elkészítése:
A tojásokat, a cukrot, a sót és a vaníliát egy hőálló spatulával keverjük össze. Vízgőz felett folyamatosan kevergetve 80 °C-ig hevítsük, ilyenkor kifejezetten folyékony állagú a keverék. Vegyük le a gőzről és konyhai robotgéppel egészen világosra, sűrű, levegősre habosítsuk, ekkor a krém már szobahőmérsékletűre hűl. Óvatosan, széles mozdulatokkal forgassuk hozzá a tej színhabot, majd töltsük a fagylaltot egy magas falú dobozba vagy fém formába. Felhasználás előtt 6-8 órán keresztül fagyasszuk.


liszt , vaj , tejpor , tojás , rebarbara , narancslé , vanília