Gálicz István receptje
2022. február 9.- 200 g rizottórizs
- 150 g fagyasztott zsenge zöldborsó (kiolvasztva)
- 5 g zöldborsóhajtás
- 100 g cukorborsó nagyobb darabokra vágva, blansírozva
- 30 g salottahagyma finomra vágva
- 1 dl száraz fehérbor
- só
- 50 g vaj
- 1 l szárnyasalaplé
- 60 g parmezán
100 g zöldborsót kevés alaplével felöntve teljesen krémesre pürésítünk.
Körülbelül 2 literes lábasban megpároljuk a vaj felén a salottahagymát.
Hozzáadjuk a rizst, majd folyamatosan borsókrémet kevergetve üvegesre pirítjuk.
Felöntjük a fehérborral, majd kevergetve elpároljuk a folyadékot. Az alaplével folytatjuk, eleinte csak egy-egy dl-t öntsünk hozzá, és sűrűn kevergessük, hogy ne tapadjon- égjen le az edény aljára.
Amikor már épp csak roppanós a rizsszemek belseje, hozzáadjuk a zöldborsókrémet, a megmaradt zöldborsószemeket, a cukorborsót, 30 g parmezánt lereszelve, összekeverjük és ízlés szerint sózzuk.
Pár perc főzés után elkeverjük benne a megmaradt vajat.
Tálalás kor megszórjuk a zöldborsó hajtásokkal és parmezánforgácsokkal.
rizottórizs , zöldborsó , zöldborsóhajtás , salottahagyma , cukorborsó , száraz fehérbor , vaj , szárnyasalaplé , parmezán