Saly Noémi receptje
2020. július 23.- 2 kg nem túl érett sárgadinnye (héjastól mérve)
- 60 dkg Koronás cukor
- 1 l jó borecet
- 1 mk frissen törött bors
- pár szál friss kapor
Mostantól októberig örülhetünk a kisebb-nagyobb, sima vagy rücskös héjú, zöld, sárga vagy narancsbélű, mosolygós sárgadinnyéknek. Vásárláskor a nyúl orrára hagyatkozom: ha ő picit megrágta, biztosra mehetek én is. (Ha netán mégis sikerül egy kevésbé édes példányba botlani, jó lesz előételként sonka mellé.) És persze teszek el idén is pár üveggel: dzsemnek, savanyúságnak.
ESZKÖZÖK:
Tálak, nagyfazék, éles nagy és kis kés, üvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:
A dinnyét lehámozom, kibelezem, szeletkékre vágom, és nyakon öntöm az ecettel úgy, hogy teljesen lepje el. Pár órát letakarva áll.
Akkor lecsurgatom, a cukorból és az ecet feléből szirupot főzök, pár percig forralom benne a dinnyét, hozzáadom a borsot és a kaprot, és 24 óráig állni hagyom.
Másnap leszűröm, a dinnyét üvegekbe rakom, a levét felforralom, ráöntöm, gyorsan lezárom, fejre állítom, negyedóra múlva mehetnek a dunsztolókosárba.
CIFRÁZZAM?
Készíthető a vastag héjú görögdinnye sötétzöld bőre és piros húsa közötti rózsaszín-halványzöld rétegből is (az érett piros részt le kell enni róla, mert különben megpuhul az egész). Aki nem szereti a kaprot, kihagyhatja, bár szerintem anélkül fabatkát se ér.
FELHASZNÁLÁSA:
Pecsenyékhez, hideg sültekhez ritka finom savanyúság.
sárgadinnye , borecet , kapor