A kimagozott sárgadinnyéket jénai tálba tesszük, megszórjuk cukorral, hozzáadjuk a friss bazsalikomot és lefóliázva 160 °C-os sütőben sütjük fél órán át. Kicsit pihentetjük, majd egy szűrőn keresztül átpasszírozzuk, az így kapott áttetsző folyadékhoz hozzáadjuk az ecetet, az olívaolajat és a frissen vágott bazsalikomot.
A túrót szintén áttörjük egy szitán, hozzáadjuk a finomra vágott kakukkfüvet, a tojást, a búzadarát, majd sózzuk, borsozzuk.
Bekeverés után hűtőben pihentetjük 1-2 órát.
Ezután sós, lobogó vízben néhány perc alatt készre főzzük, majd jeges vízben gyorsan lehűtjük. Tálalásnál a gombócokat a hideg levesbe tesszük és olívaolajat csepegtetünk rá.