Receptek

Sertéskocsonya tormakrémmel és főtt fürjtojással

Palágyi Eszter receptje

2020. január 9.
HOZZÁVALÓK:

18 dkg vaj
4 csapott ek liszt
5 dkg reszelt friss torma, de helyettesíthető ecetes tormával is
2 dl főzőtejszín
2 dl tej
1/4 db reszelt szerecsendió
2 ek tejfölsó

FŐTT FÜRJTOJÁSHOZZÁVALÓK:

24 db házi fürjtojás


KOCSONYAHOZZÁVALÓK:

1 db füstölt csülök
2 db sertésköröm (összevágott)
50 dkg sertésfül (tisztított, nyers)
1 fej fokhagyma
20 szem fekete bors
1 fej vöröshagyma
2 db közepes méretű sárgarépa
2 db közepes méretű fehérrépa
2 köteg megmosott petrezselyem
1 fél fej zellergumósó, víz
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Nehéz
Tormakrém elkészítése: 8 dkg vajat megolvasztunk, beletesszük a lisztet, fehéredésig kevergetjük. A tűzről félrehúzva a hideg tejjel és tejszínnel csomómentesre keverjük, majd visszatéve a tűzre jól besűrítjük, végül a sóval és a szerecsendióval ízesítjük. A maradék vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt besamelt, valamint a reszelt tormát és a tejfölt. (Ha esetleg nem eléggé éreznénk a torma ízét, bátran tehetünk még hozzá.) Robotgéppel krémesre keverjük ki, majd habzsákba töltjük.

Főtt fürjtojás elkészítése:  A tojásokat forrásban lévő sós vízben 5 percig főzzük, majd félretéve még 1 percig a forró vízben állni hagyjuk, végül hideg vízzel hűtjük. Ezután megpucoljuk, és tojásszeletelővel felszeleteljük az egyik felét, a másik felét kis lyukú reszelőn lereszeljük.

Kocsonya elkészítése:  A füstölt csülköt, a megtisztított körmöket és a sertésfület egy nagy fazékba tesszük, és annyi vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje. Miután felforrt, kis szűrő segítségével lehabozzuk. Beletesszük a gerezdekre szedett fokhagymát, a fekete borsot, a vöröshagymát, a sárgarépát, a fehérrépát, a zellergumót, és ízlés szerint sózzuk. A kocsonyát addig főzzük, ameddig a körömnél a húsos-bőrös rész szinte már leválik a csontról. Mikor a kocsonya készre főtt, akkor néhány kocka papírtörlőt tépünk és rátesszük a kocsonyalé tetejére. Pár másodpercig hagyjuk rajta, ennyi idő elég, hogy a papírtörlő magába szívja a zsírréteget. A papírtörlőt ezután óvatosan levesszük a kocsonya tetejéről. Szükség szerint ez a lépés megismételhető. Ezután a húsokat kivesszük és leszedjük a csontról, majd összevágjuk kis darabokra, a megfőtt zöldségeket pedig felvágjuk kicsi kockákra. A felvágott húsokat folpackba tekerve henger alakúra formázzuk, majd hűtőben lehűtjük. Miután összeállt, szeleteket vágunk belőle és tányérra tesszük, átszűrt kocsonyalével felengedjük. A kiadagolt kocsonyát hideg helyen hagyjuk kihűlni, megdermedni.


sertésfül , zeller , füstölt csülök , sertésköröm , liszt , fürjtojás , szerecsendió , torma , vöröshagyma , fokhagyma , főzőtejszín