Bereznay Tamás receptje
2020. október 14.- 1 kg tarkabab
- 60 dkg vöröshagyma
- 1 db hegyes erős
- 3 db paradicsom
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 nagy marék gersli
- 2 db füstölt libacomb vagy 1 kg füstölt csülök
- 4 db libacomb
- 40 dkg libazsír
- só, bors, fűszerpaprika
A babot alaposan átmossuk, majd lecsepegtetjük.
A hagymát, a paradicsomot, a paprikát és a fokhagymát finomra vágjuk.
Egy nagy lábasban, ami befér a sütőnkbe, kacsazsírt forrósítunk (legyen alatta sok zsiradék, mert ez a sólet lelke), beletesszük a hagymát, kissé pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a paprikát is. Pár perc pirítás után a tűzről lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával, hozzáadjuk a paradicsomot, ízesítjük kevés sóval és felöntjük másfél liter vízzel.
Felforraljuk, majd beleöntjük a babot, elhelyezzük benne a combokat és a feldarabolt füstölt húst. Annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje a babot, majd megszórjuk a gerslivel, sózzuk, borsozzuk, de vegyük figyelembe, hogy a füstölt húsok is sósak.
Lefedjük, 140 °C-os sütőbe tesszük és legalább hat órán át sütjük. Két óra után érdemes először belenézni és kissé megrázogatni a lábost. Utána óránként egyszer megrázogathatjuk, vagy óvatosan megkeverhetjük és ilyenkor érdemes sózni, ha úgy érezzük.
Ha elkészült, nyissuk ki a sütőajtót, és hagyjuk még 30 percet pihenni.
tarkabab , hegyes erős paprika , vöröshagyma , fokhagyma , paradicsom , gersli , libacomb , csülök , libazsír , fűszerpaprika