Receptek

Sólet libacombbal

Bereznay Tamás receptje

2020. október 14.
  • 1 kg tarkabab
  • 60 dkg vöröshagyma
  • 1 db hegyes erős
  • 3 db paradicsom
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy marék gersli
  • 2 db füstölt libacomb vagy 1 kg füstölt csülök
  • 4 db libacomb
  • 40 dkg libazsír
  • só, bors, fűszerpaprika
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

A babot alaposan átmossuk, majd lecsepegtetjük.
A hagymát, a paradicsomot, a paprikát és a fokhagymát finomra vágjuk.

Egy nagy lábasban, ami befér a sütőnkbe, kacsazsírt forrósítunk (legyen alatta sok zsiradék, mert ez a sólet lelke), beletesszük a hagymát, kissé pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a paprikát is. Pár perc pirítás után a tűzről lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával, hozzáadjuk a paradicsomot, ízesítjük kevés sóval és felöntjük másfél liter vízzel.

Felforraljuk, majd beleöntjük a babot, elhelyezzük benne a combokat és a feldarabolt füstölt húst. Annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje a babot, majd megszórjuk a gerslivel, sózzuk, borsozzuk, de vegyük figyelembe, hogy a füstölt húsok is sósak.

Lefedjük, 140 °C-os sütőbe tesszük és legalább hat órán át sütjük. Két óra után érdemes először belenézni és kissé megrázogatni a lábost. Utána óránként egyszer megrázogathatjuk, vagy óvatosan megkeverhetjük és ilyenkor érdemes sózni, ha úgy érezzük.

Ha elkészült, nyissuk ki a sütőajtót, és hagyjuk még 30 percet pihenni.


tarkabab , hegyes erős paprika , vöröshagyma , fokhagyma , paradicsom , gersli , libacomb , csülök , libazsír , fűszerpaprika

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra