Száraz Zsuzsanna receptje
2023. február 18.keményebb, nagyobb gyümölcsök ízlés szerint (itt: kemény körte, piros alma, mangó)
annyi szelet érlelt sonka (itt: fekete erdei, de lehet pármai, serrano stb.), ahány cikk gyümölcsünk lesz
kevés barna cukor vagy méz
narancs
erősebb rozmaringágak
hosszú szálak kakukkfűből
A rozmaringokat néhány centis darabokra vágjuk. A gyümölcsöket (az almát-körtét ízlés szerint) megpucoljuk, nagyobb gerezdekre vágjuk, majd serpenyőben, nagyon kevés cukorral vagy mézzel és narancslével, magas hőmérsékleten karamellizáljuk, úgy, hogy ne nagyon puhuljanak meg, de kapjanak színt, legyen pirult felületük.
Egy-egy ág kakukkfűvel beletekerjük a gyümölcscikkeket egy-egy szelet sonkába, úgy, hogy a kakukkfű hosszú szálainak fásabb vége kilógjon a tekercsből, majd egy-egy rozmaringdarabbal megtűzzük a sonkaköpenyeket, hogy ne nyíljanak szét.
Tálalás előtt néhány percet grillezzük, evés előtt pedig kihúzzuk a kakukkfű fás szárát és a megpirult rozmaringot.
sült gyümölcs , sonka , sonkába tekert , sonkába tekert sült gyümölcs