Receptek

Szilva-lila hagyma kombó

Saly Noémi receptje

2020. július 28.
  • 3 kg szilva
  • 1 kg lila hagyma
  • 2 szem savanyú alma
  • 2 dl olívaolaj
  • 1,5 dl vörösborecet
  • 60 dkg cukor
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • 1 csapott ek só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb

Szeretem a fél füllel hallott recepteket,amelyeknek foszlányaitól a piaci sorban állás közben vagy családi, baráti összejöveteleken csillan föl a szemem. Hogy micsoda?Mit tetszik belerakni? És mennyit? Aha, úgy gondolomformán… Tudjuk jól, a sütemények világa olyan, mint a vegyészet,ott nem helyettesíthető büntetlenül zsír vagy olaj margarinnal, nem lehet kihagyni a tojást vagy a cukrot, muszáj pontosan követni a receptet. De a lekvár, az szerencsére nem ilyen. Ha adatközlőm nem tudja fejből, majd próbálkozom. Ez történt most, és nagyon finom lett.

ESZKÖZÖK:
Vájdlingok, vágódeszka, kiskés, nagylábos, kis üvegek, celofán.


ELKÉSZÍTÉSE:
A hagymát megtisztítjuk, félbe-, majd szálára vágjuk. A szilvát megmossuk, kimagozzuk. Dinsztelni kezdjük a hagymát az olajban, majd amikor már puha, lassan, kevergetve hozzáadjuk a cukrot, hogy egy kicsit karamellizálódjék.



Most mehet bele a szilva, és végül az apró kockákra vágott alma (ezt csak azért tettem bele, hogy sűrítse), az ecet, a szegfűszeg és a só.


Lassú tűzön rotyoghat akár egy órácskát is, de kevergetni kell, oda ne kapjon. A főzési idő attól függ, mennyire volt érett a szilva. Én szeretem, ha kicsit darabos marad. Jó forrón beüvegezzük, 5 percre fejre állítjuk, másnapig mehet a dunsztba, kész.

CIFRÁZZAM?
Persze, utánanéztem a neten, és találtam is hasonló recepteket. Lehet csinálni balzsamecettel, ecet nélkül vörösborral, mehetett volna bele egy-két marék aszalt szilva és mazsola, sőt frissen reszelt gyömbér. Én, ha legközelebb csinálok, narancsot vagy narancshéjat fogok beletenni, valahogy az hiányzott…

FELHASZNÁLÁSA:
Természetesen ez nem a hagyományos értelemben vett lekvár. Elsősorban libamájhoz és nagy húsokhoz: marhához, vadhoz való, de pástétomokkal vagy jó érett, kemény sajttal is érdemes lesz kipróbálni. Melléje valami komoly, testes, de gyümölcsös vörösbor.




Hagymajóság
A lila hagyma tele van antioxidánsokkal, vírusölő és antibakteriális hatóanyagokkal, és első osztályú forrása a krómnak, amelyre szervezetünknek a többi nyomelemmel együtt nagy szüksége van. Sajnos a főzés során ebből sok minden elvész, de mi tarthat vissza attól, hogy a megpucolt halomból kiemeljünk egyet-kettőt, és míg fél szemünk a lekváron, rittyentsünk hamar egy krumplisalátát rengeteg lila hagymával?

szilva , alma , lila hagyma , olívaolaj , vörösborecet , szegfűszeg

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra