Saly Noémi receptje
2020. július 28.- 3 kg szilva
- 1 kg lila hagyma
- 2 szem savanyú alma
- 2 dl olívaolaj
- 1,5 dl vörösborecet
- 60 dkg cukor
- 5-6 szem szegfűszeg
- 1 csapott ek só
Szeretem a fél füllel hallott recepteket,amelyeknek foszlányaitól a piaci sorban állás közben vagy családi, baráti összejöveteleken csillan föl a szemem. Hogy micsoda?Mit tetszik belerakni? És mennyit? Aha, úgy gondolomformán… Tudjuk jól, a sütemények világa olyan, mint a vegyészet,ott nem helyettesíthető büntetlenül zsír vagy olaj margarinnal, nem lehet kihagyni a tojást vagy a cukrot, muszáj pontosan követni a receptet. De a lekvár, az szerencsére nem ilyen. Ha adatközlőm nem tudja fejből, majd próbálkozom. Ez történt most, és nagyon finom lett.
Vájdlingok, vágódeszka, kiskés, nagylábos, kis üvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:
A hagymát megtisztítjuk, félbe-, majd szálára vágjuk. A szilvát megmossuk, kimagozzuk. Dinsztelni kezdjük a hagymát az olajban, majd amikor már puha, lassan, kevergetve hozzáadjuk a cukrot, hogy egy kicsit karamellizálódjék.
Persze, utánanéztem a neten, és találtam is hasonló recepteket. Lehet csinálni balzsamecettel, ecet nélkül vörösborral, mehetett volna bele egy-két marék aszalt szilva és mazsola, sőt frissen reszelt gyömbér. Én, ha legközelebb csinálok, narancsot vagy narancshéjat fogok beletenni, valahogy az hiányzott…
FELHASZNÁLÁSA:
Természetesen ez nem a hagyományos értelemben vett lekvár. Elsősorban libamájhoz és nagy húsokhoz: marhához, vadhoz való, de pástétomokkal vagy jó érett, kemény sajttal is érdemes lesz kipróbálni. Melléje valami komoly, testes, de gyümölcsös vörösbor.
A lila hagyma tele van antioxidánsokkal, vírusölő és antibakteriális hatóanyagokkal, és első osztályú forrása a krómnak, amelyre szervezetünknek a többi nyomelemmel együtt nagy szüksége van. Sajnos a főzés során ebből sok minden elvész, de mi tarthat vissza attól, hogy a megpucolt halomból kiemeljünk egyet-kettőt, és míg fél szemünk a lekváron, rittyentsünk hamar egy krumplisalátát rengeteg lila hagymával?
szilva , alma , lila hagyma , olívaolaj , vörösborecet , szegfűszeg