Nábelek Zsófia receptje
2021. március 31.Tészta
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 205 g jéghideg vaj
- 55 g jeges víz
- 1 kk só
Töltelék
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 3 db tojássárgája
- 750 ml tejszín
- 1 ek olaj
- 1 csokor mángold
- 1 csokor újhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g forrázott vagy fagyasztott spenót
- 100 g ricotta vagy feta (elhagyható)
- só, bors
Az itt használt tészta a pâte brisée, ami annyi vajat tartalmaz, hogy sütés után szinte egy leveles tésztához hasonlítható.
Készülhet robotgépben és kézzel is, utóbbinál morzsoljuk a vajat a lisztbe: az ujjaink közt lapítsuk el a vajdarabokat, amíg mindegyiket egyenletesen bevonja a liszt, majd a jeges vízzel együtt gyors mozdulatokkal alakítsuk tésztává. Lehet, hogy morzsálódik még ekkor, de hajtsunk rajta néhányat, így biztosan összeáll!
Elkészítése:
A tésztánál fontos, hogy minden alapanyag jéghideg legyen. A lisztet a felkockázott vajjal és a sóval addig morzsoljuk, amíg nedves homok állaga lesz.
Ezt a műveletet elvégezhetjük késsel, a lisztbe aprítva a vajat, de a legjobb robotgéppel, így a kezünk melegétől nem olvad meg a vaj. Hozzáadjuk a jeges vizet, és néhány mozdulattal egynemű tésztává gyúrjuk.
Fóliába csomagolva legalább egy órára hűtőbe tesszük. Előkészítjük a mángoldot: mossuk meg, itassuk le róla a felesleges vizet. A szárakat vágjuk le és daraboljuk fel, majd egy külön tálba tegyük a nagyjából felvágott leveleket.
Az olajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, adjuk hozzá a kés lapjával összezúzott fokhagymát és a mángold feldarabolt szárát.
3-4 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt újhagymát. Néhány perc után keverjük hozzá a spenót- és mángoldleveleket, majd addig kevergessük, amíg összeesnek. Ízesítsük sóval és borssal.
A tésztát kinyújtjuk, majd 26 centis tortaformába fektetjük, és a formába igazítjuk.
A tésztát vakon sütjük, ami azt jelenti, hogy a töltelék nélkül elősütjük. Ehhez egy darab összegyűrt, majd kihajtogatott sütőpapírt teszünk a tésztára (összegyűrés után könnyebb a formába igazítani), és 1 centi vastagon nehezéket szórunk rá. Ez lehet rizs, lencse, sárgaborsó, kerámiagyöngy, bármi, amit még később is fel tudunk használni nehezékként. Így tesszük a tésztát a sütőbe 170 ºC-on 20 percre.
Ezután a formát kivesszük a sütőből, a tésztából óvatosan kiemeljük a papírral együtt a nehezéket, és egyenletesen a formába töltjük a mángoldos alapot.
A tetejére morzsolhatunk fetát vagy ricottát.
A tojást, tojássárgáját és a tejszínt sózzuk, borsozzuk, habverővel vagy botmixerrel simára keverjük, és a töltelékre öntjük.
165 ºC-on 40-45 percig sütjük, majd szeletelés előtt legalább 20 percet pihentetjük.
Az észak-franciaországi klasszikus, a flamiche a quiche-ek egyik különleges változata, ami szigorúan csak póréhagymával készül.
Egy pitéhez közel egy kilogramm felszeletelt póréhagymát dinsztelnek vajon, amíg teljesen összeesik és megpuhul, sóval és borssal fűszerezik, majd a tojásos-tejszínes keverékkel felöntve sütik.
liszt , vaj , tojás , tejszín , mángold , olaj , vöröshagyma , fokhagyma , újhagyma , spenót , fetasajt