Baracskay Angéla receptje
2021. szeptember 27.MÁKFÖLD
HOZZÁVALÓK:
- 100 g vaj
- 125 g darált mák
- 100 g Koronás Kristálycukor
- 4 db tojás
- 1 g só
MÉZKRISTÁLY
HOZZÁVALÓK:
- 100 g méz
- 120 g víz
- 3 g zselatin
TÖKKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 250 g sütőtök
- 50 g tej
- 50 g tejszín
- 20 g Koronás Kristálycukor
- 2 db tojássárgája
TÖRÖKMÉZ
HOZZÁVALÓK:
- 25 g méz
- 50 g glükóz (helyettesíthető mézzel)
- 135 g Koronás Kristálycukor
- 35 g víz
- 10 g szódabikarbóna
RÉTESCHIPS
HOZZÁVALÓK:
- 2 lap rétes
- 50 g Koronás Kristálycukor
- 1 g porított szegfűbors
- 1 g reszelt szerecsendió
- 1 g őrölt fahéj
- olvasztott vaj
KARAMELLÁS CSOKOLÁDÉKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 60 g Koronás Kristálycukor
- 120 g tejszín
- 300 g felvert tejszín
- 180 g tejcsokoládé
SÜTŐTÖKFAGYLALT
HOZZÁVALÓK:
- 460 g tej
- 90 g tejszín
- 170 g Koronás Kristálycukor
- 80 g tojássárgája
- 220 g sütőtökpüré
majd 200 °C -on aranybarnára sütjük.
A héját eltávolítjuk.
MÁKFÖLD ELKÉSZÍTÉSE:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük és hűtőbe tesszük. A vajat a cukorral és a sóval fehéredésig habosítjuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. Beleforgatjuk a darált mákot, és fellazítjuk a felvert fehérjével. Tepsiben, sütőpapírra kiterítve 170 °C-on sütjük kb. 15 percen keresztül. Hagyjuk kihűlni, lefagyasztjuk, majd ledaráljuk.
MÉZKRISTÁLY ELKÉSZÍTÉS:
A mézet karamellizáljuk, hozzáadjuk a vizet és az előzőleg jeges vízben felpuhított zselatint. Elkeverjük. Dobozba tesszük. Hagyjuk dermedni, majd ha megkötött, összetörjük habverővel.
TÖKKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A tejet a tejszínnel kezdjük el melegíteni. A cukrot elkeverjük a tojássárgájával. Folyamatos keverés mellett óvatosan ráöntjük a tejes keveréket. Ezután visszaöntjük az edénybe, 83 °C-ig melegítjük, és átszűrjük. A sült tökre ráöntjük az angolkrémet, és átturmixoljuk. Tálalásig hűtőben hagyjuk állni.
TÖRÖKMÉZ ELKÉSZÍTÉSE:
Az összes hozzávalót, a szódabikarbóna kivételével, edénybe tesszük, és addig melegítjük, ameddig világos karamellszíne lesz. Gyors mozdulattal belekeverjük a szódabikarbónát, és kivajazott sütőpapírra öntjük. Használjunk keretet vagy tortaformát, mert a forró törökméz még terül. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, és száraz, légmentes dobozban tároljuk.
RÉTESCHIPS ELKÉSZÍTÉSE:
A cukrot elkeverjük a fűszerekkel. A rétes lapokat kinyitjuk, és az egyik felét megkenjük vékonyan vajjal. Megszórjuk a fűszeres cukorral és ráhajtjuk a másik felét. Ezt is megkenjük vajjal. Összetépkedjük,
és 200 °C-on 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
KARAMELLÁS CSOKOLÁDÉKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A tejcsokoládét összetörjük, a tejszínt felmelegítjük. A cukrot középbarna színig karamellizáljuk, majd óvatosan ráöntjük a felmelegített tejszínt.
A karamellás tejszínt ráöntjük az összetört csokira, és elkeverjük. Átforgatjuk a felvert hideg tejszínnel. Formába töltjük, és fagyasztóba tesszük.
SÜTŐTÖKFAGYLALT ELKÉSZÍTÉSE:
A tejet a tejszínnel felforraljuk. Közben a tojássárgáját elkeverjük a cukorral. A tejes keveréket fokozatosan a sárgájához öntjük, átszűrjük és ráöntjük a sütőtökre. Hűtőben hagyjuk állni legalább 3 órát. Fagylaltgépben elkészítjük.
TÁLALÁS:
A darált mákpiskótát rászórjuk a tányérra, elhelyezünk rajta három karamellás tejcsokoládégombot, mellétesszük a tökkrémet, a mézzselét és a törökmézet. Közéjük tálaljuk a sütőtökfagylaltot és a végén lefedjük a réteslapchipsszel.
csokoládé , sütőtök , méz , mák , tojás , zselatin , tejszín , tej , szódabikarbóna , réteslap , szegfűbors , szerecsendió , fahéj