A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Töltött derelye sáfrányos kukoricakrém-mártásban

Tivadar György receptje

2018. április 11.

KUKORICAMÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg fagyasztott kukorica
  • 2 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 1 db babérlevél
  • 1 csipet sáfrány
  • 4 dl zöldségalaplé
  • 200 ml 30%-os főzőtejszín

DERELYE
HOZZÁVALÓK:

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg semolina (durumliszt)
  • 165 g tojássárgája (kb. 8 db)
  • 1 db tojás

A DERELYE TÖLTELÉKE
HOZZÁVALÓK:

  • 30 dkg báránylapocka
  • 30 dkg csontos bárányoldalas
  • 1 db sárgarépa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 szem egész fekete bors
  • 1 szál rozmaring
  • 2 db babérlevél
  • 1 szál angolzeller
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 szál koriander zöldje
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 8 dl napraforgóolaj
  • só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes
KUKORICAMÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
A sáfrányt 1 dl vízbe áztatjuk és 5-10 percig állni hagyjuk. Az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, babérlevelet, a fehérbort, a kukoricát, hozzáöntjük a sáfránnyal együtt a vizet és a zöldségalaplevet, s tíz percig főzzük, hogy a bor teljesen elpárologjon. Kiszedjük a babérlevelet, majd leturmixoljuk a maradék anyagokat, és sűrű szűrőn átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a tejszínt, kézi mixerrel elegyítjük, sózzuk, borsozzuk.

DERELYE ELKÉSZÍTÉSE:
A derelye készítésénél a pontosan kimért alapanyagokat alaposan összedolgozzuk (kb. 15 perc gyúrás). Fóliába csomagoljuk

a kigyúrt tésztát, és egy órát hagyjuk pihenni a hűtőben.

Majd, ha van nyújtógépünk, abban a legkisebb fokozatú vékonyságúra nyújtjuk a tésztát, ha nincs, akkor hagyományos kézi módszerrel nyújtjuk a lehető legvékonyabbra. Kiszúrjuk egy tetszőleges formával, az egyes darabokat megtöltjük hússal, a tészta széleit visszahajtjuk.

A DERELYE TÖLTELÉKE ELKÉSZÍTÉSE:
A báránylapockát kockára vágjuk, és az oldalassal együtt bedörzsöljük sóval. Behelyezzük az olajba, hogy ellepje. Hozzáadjuk a zöldségeket, a rozmaringot, babérlevelet, borsot, fokhagymát, és behelyezzük a 85 °C-ra előmelegített sütőbe.

Három-négy órán át konfitáljuk, amíg megpuhul.

Kivesszük a sütőből, éles késsel egészen apróra nyessük a húst, az oldalas húsát is, ehhez hozzákeverjük a durvára vágott petrezselymet, a durvára vágott korianderzöldet és a citromhéjat, sózzuk, borsozzuk. Ezt a keveréket töltjük a tésztába.


kukorica , sáfrány , hagyma , fokhagyma , fehérbor , babérlevél , zöldségalaplé , főzőtejszín , liszt , semolina , tojás , báránylapocka , bárányoldalas , sárgarépa , rozmaring , angolzeller , petrezselyem , koriander zöldje

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra