A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Tormalevélbe töltött káposzta libahúsból

Rosenstein Tibor receptje

2013. október 31.
  • 1 kg libamell húsa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db egész tojás
  • 10 dkg gersli
  • 5 nagyobb tormalevél
  • 1 kg házilag kovászolt káposzta
  • 1,5 dl tejszín
  • 5 dkg libazsír
  • vágott kapor
  • só, bors, őrölt kömény, csipetnyi római kömény, kakukkfű, kevés pirospaprika

HÁZI KOVÁSZOLT KÁPOSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 1 nagy fej káposzta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 szelet szárított fehér kenyér
  • 1 kis db torma
  • só, egész bors, mustármag, koriandermag, babérlevél, kapor

ADAG: 5 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Nehéz
Egy fazékban sós vizet forralunk, beletesszük a tormaleveleket. Amikor a levelek megpuhulnak, jeges vízbe kiszedjük. (De ne főjön túl, hogy tölthető legyen.) Amikor a tormalevél kihűlt, papírtörlővel szárazra töröljük, és téglalap alakúra vágjuk.

Összeállítjuk a tölteléket: fél kg libamellhúst a rajta lévő zsiradékkal együtt apró kockákra vágunk. Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megmosott gerslit, tojást és ízlés szerint fűszerezzük (só, törött bors, római kömény, őrölt kömény, fokhagyma, vágott kapor). Jól összedolgozzuk, és az előkészített tormalevelekbe töltjük.

Házi kovászolt káposzta elkészítése:
A káposztát megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk vagy gyaluljuk. A fűszereket és a kenyeret erre a célra készített, laza szövésű anyagból készült fűszerzacskóba tesszük. Egy fazékban sós vizet forralunk, majd langyosra hűtjük. A káposztát egy erre alkalmas üveg- vagy műanyag edénybe tesszük, úgy, hogy a felét rakjuk az aljára, ráhelyezzük a fűszerzacskót, s rá a többi káposztát. Felöntjük langyos vízzel, letakarjuk egy tányérral vagy egy kis fedővel úgy, hogy súllyal le tudjuk préselni a káposztát. Meleg helyre tesszük, de nem a napra. Három nap alatt tökéletes savanykás káposztánk lesz.

Összeállítása:
Egy lábosban apróra vágott vöröshagymát 5 dkg zsíron megpirítunk, majd beletesszük a babérlevelet, a törött borsot, az őrölt köményt, kakukkfüvet és a megmaradt libamellhúst, nagyobb kockára vágva. Mindezt jól összepirítjuk, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Rászórunk kevés pirospaprikát, és 1 dl vízzel átforraljuk. A házi kovászolt káposztának a felét rátesszük a húsra, arra tölteléket helyezünk, majd a tetejére a többi káposzta kerül, és felöntjük a kovászolt káposzta levével, annyira, hogy ellepje. Kaprot teszünk mellé, és fedő alatt készre főzzük. Amikor elkészült, kiszedjük a tölteléket, ráöntünk 1,5 dl tejszínt, és összeforraljuk. Tálaláskor friss kaporral és tejföllel kínáljuk.


zsidó konyha , liba , káposzta , hús , libamell , vöröshagyma , fokhagyma , tojás , gersli , tormalevél , kovászolt káposzta , tejszín , libazsír , kapor , őrölt kömény , római kömény , pirospaprika , kakukkfű , torma , babérlevél