Rosenstein Tibor receptje
2013. október 31.- 1 kg libamell húsa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db egész tojás
- 10 dkg gersli
- 5 nagyobb tormalevél
- 1 kg házilag kovászolt káposzta
- 1,5 dl tejszín
- 5 dkg libazsír
- vágott kapor
- só, bors, őrölt kömény, csipetnyi római kömény, kakukkfű, kevés pirospaprika
HÁZI KOVÁSZOLT KÁPOSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 1 nagy fej káposzta
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 szelet szárított fehér kenyér
- 1 kis db torma
- só, egész bors, mustármag, koriandermag, babérlevél, kapor
Házi kovászolt káposzta elkészítése:
A káposztát megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk vagy gyaluljuk. A fűszereket és a kenyeret erre a célra készített, laza szövésű anyagból készült fűszerzacskóba tesszük. Egy fazékban sós vizet forralunk, majd langyosra hűtjük. A káposztát egy erre alkalmas üveg- vagy műanyag edénybe tesszük, úgy, hogy a felét rakjuk az aljára, ráhelyezzük a fűszerzacskót, s rá a többi káposztát. Felöntjük langyos vízzel, letakarjuk egy tányérral vagy egy kis fedővel úgy, hogy súllyal le tudjuk préselni a káposztát. Meleg helyre tesszük, de nem a napra. Három nap alatt tökéletes savanykás káposztánk lesz.
Összeállítása:
Egy lábosban apróra vágott vöröshagymát 5 dkg zsíron megpirítunk, majd beletesszük a babérlevelet, a törött borsot, az őrölt köményt, kakukkfüvet és a megmaradt libamellhúst, nagyobb kockára vágva. Mindezt jól összepirítjuk, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Rászórunk kevés pirospaprikát, és 1 dl vízzel átforraljuk. A házi kovászolt káposztának a felét rátesszük a húsra, arra tölteléket helyezünk, majd a tetejére a többi káposzta kerül, és felöntjük a kovászolt káposzta levével, annyira, hogy ellepje. Kaprot teszünk mellé, és fedő alatt készre főzzük. Amikor elkészült, kiszedjük a tölteléket, ráöntünk 1,5 dl tejszínt, és összeforraljuk. Tálaláskor friss kaporral és tejföllel kínáljuk.
zsidó konyha , liba , káposzta , hús , libamell , vöröshagyma , fokhagyma , tojás , gersli , tormalevél , kovászolt káposzta , tejszín , libazsír , kapor , őrölt kömény , római kömény , pirospaprika , kakukkfű , torma , babérlevél