Nábelek Zsófia receptje
2021. március 4.- 1 kg hagyma félkarikákra vágva
- 2 ek olívaolaj
- 4 dkg vaj
- 1 l alaplé
- 1 ág kakukkfű
- 1 db babérlevél
- 20 dkg gruyère sajt
- 60-70 ml vörös portói
- só, bors, reszelt szerecsendió
- 4 szelet pirítós, jobb kenyérből
Serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és a vajat. Hozzáadjuk a hagymát, kissé sózzuk. Néhány percig pároljuk, míg a hagyma fonnyadni nem kezd, és saját levét el nem párologta. Mielőtt pirulni kezdene, 2-3 evőkanál vizet (vagy fehérbort) adunk hozzá, lapáttal felvakarjuk. Addig pároljuk, míg teljesen be nem sűrűsödik. A felöntést és sűrítést 5-6-szor megismételjük. Ezalatt a hagyma karamellizálódni kezd.
Felmelegítjük az alaplevet, ráöntjük a hagymára. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, zúzott borsot, babért,
szerecsendiót és a portóit. 45-50 percig kis lángon főzzük lefedve. Közben lereszeljük a sajtot, a kenyérszeleteket megpirítjuk.
A levest tűzálló edényekbe öntjük, rátesszük a kenyérszeleteket, meghintjük sajttal. 180 °C-os sütőben 8-10 percig készítjük.
KARAMELLIZÁLT HAGYMA ELKÉSZÍTÉSE:
1 kg hagymához 50 g vajat hevítsünk habzásig, majd adjuk hozzá a vastagra szeletelt hagymát. Közepes lángon, gyakran kevergetve főzzük kb. 10 percig, majd folytassuk alacsony lángon a főzést, amíg a hagyma barna, karamellszínt kap. Ez akár 1-2 órán át is tarthat, közben néha keverjük át, és adhatunk hozzá fűszereket is. Az edény aljára sült darabokat kevés vízzel vagy borral forraljuk ki. A francia hagymaleves alapja.
LYONI kisvendéglőkből hódította meg a világot. Gruyère sajt vagy parmezán kell hozzá, de pecorino vagy valamilyen megfelelő minőségű magyar sajt is jó.
Ha nincs alaplevünk, készíthetünk egyet: 1 kg apróra vágott zöldséget (sárgarépa, szárzeller, hagyma, fokhagyma, gomba, póréhagyma, édeskömény, paradicsom, petrezselyemszár, babérlevél) néhány percig vajon és olívaolajon párolunk.
Felöntjük 1 dl fehérborral,besűrítjük, felöntjük annyi vízzel, hogy 4-5 cm-rel ellepje.
Felforraljuk, lehabozzuk, 20 percig kis lángon hagyjuk. Végül lehúzzuk a tűzről, és tüllzacskóban belelógatunk egy darabka csillagánizst és fahéjat, néhány szem zúzott borsot, egy szegfűszeget.
Ha kihűlt, leszűrjük.
hagyma , olívaolaj , alaplé , vaj , kakukkfű , babérlevél , vörös portói , szerecsendió , pirítós , gruyère sajt