Frideczky András receptje
2021. március 16.- 400 g karfiol
- 120 g orda sajt
- 100 g kenyérmorzsa
- 80 g főtt burgonya
- 80 g finomliszt
- 50 g póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 g snidling
- 20 g gyömbér
- 3 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csomag újhagyma
- 1 db kápia paprika
- 3 szál kakukkfű
- 20 g kacsazsír
- frissen őrölt bors
- tengeri só
A karfiolt megtisztítjuk, megmossuk, rózsáira szedjük, és a vékony karikára vágott póréhagymával, fokhagymával együtt megfőzzük. Hozzáreszeljük a gyömbért, és leturmixoljuk.
Sütőben vagy serpenyőben magas hőfokon addig sütjük a paprikát, amíg a héja megfeketedik (kb. 10 perc). Nejlonzacskóba vagy fóliába tekerjük, és néhány perc pihentetés után óvatosan lehúzzuk a héját.
Az orda sajtot, a főtt burgonyát áttörjük, hozzákeverünk 1 db egész tojást, a kacsazsírt, a zöld fűszerek és a finomliszt felét. Sózzuk, borsozzuk, és 4 gombóccá gyúrjuk. Lobogó, sós vízben kifőzzük, majd úgy bundázzuk, hogy a zöld fűszerek másik felét a kenyérmorzsába aprítjuk, majd bő olajban kisütjük a sajtgolyókat.
Tálaláskor a karfiolkrémre tesszük a megsült sajtgolyót, a tetejére szórjuk a csíkokra vágott sült paprikát és a pirított újhagymát.
karfiol , orda sajt , burgonya , póréhagyma , fokhagyma , gyömbér , tojás , snidling , petrezselyem , újhagyma , kápia paprika , kakukkfű , kacsazsír , kenyérmorzsa , liszt