Horváth Szilveszter receptje
2021. február 5.- 25 dkg túró
- 4 db tojás
- 125 ml zsíros tej
- 375 ml tejszín
- 16 szem szőlő
- 1 ek méz
- 50 ml olaszrizling
- 60 g cukor (igény szerint)
- 1/2 rúd vanília kikapart magja
- 2 lap zselatin
- 1 db citrom
- 20 db fenyőmag
- 2 réteg réteslap
- 40 g keményítőliszt
- kevés vaj, só
- némi frissen reszelt gyömbér
A keményítőlisztet kevés tejjel elkeverjük, a többi tejet 125 ml tejszínnel felforraljuk. Hozzáöntjük a keményítős keveréket, ismét felforraljuk.
A négy tojássárgáját külön edényben a cukorral, sóval, vaníliával habosra keverjük, majd lassan, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a fenti forró keményítős krémet. Ezzel már csak sűrűsödésig főzzük, nem forraljuk fel.
A zselatint kicsavarjuk, a meleg krémbe keverjük. Jégágyra tesszük, s amikor 40 °C-ra hűlt, belekeverjük a túrót és a kezeletlen citrom reszelt héját. Hagyjuk kihűlni (addig is a krém tetejére műanyag fóliát terítünk, hogy ne bőrösödjön meg).
A maradék tejszínt habbá verjük, végül óvatosan ezt is beleemeljük a krémbe. Megfelelő méretű, magas falú tepsibe öntjük, hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni.
A megdermedt vaníliás krémből és a ropogós korongokból (szaggató segítségével) összerakjuk a krémest. Serpenyőben, szárazon fenyőmagot pirítunk, enyhén sózzuk. A szőlőragut és a fenyőmagot a krémes köré tálaljuk.
tojás , túró , tejszín , tej , szőlő , méz , olaszrizling , zselatin , fenyőmag , vaníliarúd , keményítőliszt , citrom , réteslap , gyömbér