Jahni László receptje
2022. október 24.4 db körte
fél liter zabtej
4 ek apró szemű zabpehely 1 rúd vanília kikaparva nádcukor ízlés szerint
pici só
2 dl vörösbor
4 dkg cukor
1⁄2 kk. kukoricakeményítő 1⁄2 citrom héja és leve csipetnyi kardamom és őrölt szegfűszeg
Az egész körtéket 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Amikor kihűl, gömböket vágunk ki belőle karalábévájóval, és a cukorszirupos pácba – fél liter víz, cukor, citromhéj és lé – tesszük 24 órára.
A maradék körtét összeturmixoljuk és beforraljuk a vörösborral, kardamommal és a szegfűszeggel, majd krémesre sűrítjük a keményítővel.
A zabpelyhet, a zabtejet, a vaníliát és a nádcukrot összefőzzük, majd poharakba öntjük.
A puding tetejére szárított körtecsipsz kerül: mandolin szeletelőn vékonyra vágjuk a meghámozott körtét, majd 120 fokos sütőben, két sütőpapír között fél óra alatt kiszárítjuk.
(A recept a Magyar Konyha 2022 októberi számában jelent meg).
édesség , bio zabtejszín , körte , zabtej , puding