Receptek

Fűszeres, zöldséges paradicsomlé

Saly Noémi receptje

2020. június 28.
  • 5 kg paradicsom
  • 1/2 kg nyári alma
  • 3 szál jókora sárgarépa
  • 1 szál vaskos fehérrépa
  • 1 db nagy zeller
  • 1/2 kg vöröshagyma
  • 1 darabka gyömbér
  • 60 dkg cukor
  • pár  babérlevél
  • 1 ek mustármag
  • 1 ek őrölt kömény
  • 1 tk fehér bors


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

ESZKÖZÖK:
Tálak, kisebb lábos, két nagy lábos, szűrőkanál, tésztaszűrő, turmixgép, tölcsér, üvegek.

ELKÉSZÍTÉSE:
A megmosott paradicsomokat szűrőkanállal pár pillanatra forró vízbe mártjuk a kislábosban, héjukat lehúzzuk, majd kettőbe-négybe törjük őket. Az almát négybe vágjuk, kimagozzuk (hámozni nem kell), a zöldségeket és a hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A gyömbért lereszeljük. Az egész miskulanciát összekeverjük, és a többi hozzávalóval együtt 2 óráig csendesen rotyogtatjuk. A végén kihalásszuk a babérleveleket, a pépet átszűrjük a tésztaszűrőn vagy adagonként leturmixoljuk, ha túl sűrű lett, adunk hozzá egy kis vizet, még egyszer felforraljuk, nagyon forrón beüvegezzük, mehet a dunsztba.


CIFRÁZZAM?
Az alma kimaradhat, cserébe tehetünk bele csokorba kötve pár szál zellerzöldet, petrezselymet, tárkonyt, friss bazsalikomot, kakukkfüvet, szurokfüvet (oregánó) − ezeket a főzés végén kivesszük −, vagy mehetünk egzotikusabb irányba: több gyömbér és egy darabka fahéj is nagyon jó eredményt ad. A só mennyiségét kóstolással kell eldönteni.


FELHASZNÁLÁSA:
Sutty, meginni, persze, de koktélokhoz is finom (barátnőnk, Bloody Mary ebből a léből is nagyon jó lesz, de Worchester már nem kell bele, ami sok, az sok). Ha fogyasztás előtt csak belefacsarunk egy kis zöldcitromot, az is remek. Télen csinálhatunk belőle akár egy gyors levest is rizzsel, vagy használhatjuk tésztaszószként


Paradicsom
A bevásárlóközpontok vastag héjú, „szabványos” méretű, ízetlen vackai emberi fogyasztásra nem alkalmasak. Keressünk a piacon rendes „parasztparadicsomot”, minél érettebb, annál jobb. Nem lesz sokkal olcsóbb, szépnek se szép, vékony héja miatt sérülékenyebb, hamar romlik − de hát az íze a lényeg, úgyis azonnal megesszük vagy befőzzük!
Vértisztító hatás
A régi népi gyógyászat a paradicsomot vértisztító, vesetisztító és erősítő szerként tisztelte. Nagyanyáink fogyókúráinak is elengedhetetlen tartozéka volt, sőt a változó kor panaszainak enyhítésére is ajánlották. Külsőleg is hatásos: frissítő arcpakolást lehet készíteni belőle.

paradicsom , zeller , sárgarépa , fehérrépa , nyári alma , vöröshagyma , gyömbér , babérlevél , mustármag , őrölt kömény , bors