Fekete Antonio receptje
2021. október 26.VADDISZNÓSZŰZ
HOZZÁVALÓK:
- 60 dkg szűzpecsenye vaddisznóból (4 egyforma darab, lehártyázva)
- 50 ml olívaolaj
- 10-15 dkg vaj a sütéshez
- 1 szál friss kakukkfű
- só, frissen őrölt bors
BIRSALMAPÜRÉ
HOZZÁVALÓK:
- 4 db birsalma hámozva, magház nélkül, gerezdre vágva, citromos vízbe áztatva
- 1 szem csillagánizs
- 3 szem szegfűszeg
- 25 ml citromlé
- só és kevés cukor
CSICSERIBORSÓ-RAGU
HOZZÁVALÓK:
- 40 dkg főtt csicseriborsó
- 50 g salotta, apró kockára vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szem csillagánizs
- 1 szál friss kakukkfű
- 3 ek szárnyaspecsenyelé
- 20-30 g hideg vaj, apró kockára vágva
PECSENYELÉ BIRSPÁLINKÁVAL
HOZZÁVALÓK:
- 1 dl csirkepecsenyelé
- 1-2 cl Brill birsalmapálinka
- 30 g hideg vaj, apró kockára vágva
- só, frissen őrölt bors
VADDISZNÓSZŰZ ELKÉSZÍTÉSE:
A húsdarabokat sózzuk, borsozzuk. Forró serpenyőben olívaolajat melegítünk, a húst minden oldalán körbepirítjuk, majd a serpenyőből kivéve meleg helyen pihentetjük néhány percig. Ezután kétféle módszerrel folytathatjuk.
1. 150-160 °C-os sütőben folytatjuk a húskészítést mindaddig, amíg tapintásra kívülről kérgesnek, de belül puhának érezzük a húst (ez húsmérettől függően 4-6 perc). Ezután további 1-2 perc meleg helyen való pihentetés következik, végül serpenyőben fűszeres vajjal locsolgatva felfrissítjük, így tálaljuk.
2. Serpenyőben fűszeres vajjal locsolgatjuk, közben a húsokat sűrűn forgatjuk, míg el nem készülnek. Ez a módszer tovább tart és nagyobb odafigyelést követel, de a végeredmény biztosabb, a hús szaftosabb lesz. Végül itt is 2-3 percig pihentetjük.
BIRSALMAPÜRÉ ELKÉSZÍTÉSE:
Kevés vízzel főzetet készítünk a fűszerekkel és a cukorral, kevés citromlevet is adunk hozzá. Ebbe tesszük a birsalmát, a folyadékot kiegészítjük még annyival, hogy majdnem ellepje.
A birsalmát végül szűrőlapáttal kivesszük, kevés folyadék hozzáadásával turmixoljuk, a pürét szitán többször átpasszírozzuk, hogy selymes, krémes állagú legyen.
CSICSERIBORSÓ-RAGU ELKÉSZÍTÉSE:
Kevés vajat melegítünk, hozzáadjuk a salottát, a fokhagymagerezdet, a csillagánizst, a kakukkfüvet. Az edény tartalmát többször lehűtjük és újramelegítjük, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót. Felforraljuk, s ha kell, utólag is ízesítjük.
PECSENYELÉ BIRSPÁLINKÁVAL ELKÉSZÍTÉSE:
A vajjal montírozott pecsenyelébe keverjük a pálinkát, majd kóstolás után még igény szerint sózzuk és borsozzuk.
A pecsenyeléhez csirkeaprólékot 2 cm-es darabokra vágunk, és olajon (vagy sütőben) 60 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Az utolsó 10-15 percben negyedelt hagymát és zúzott fokhagymát adunk hozzá. Felöntjük vízzel, hogy ne lepje el teljesen. Tűzön hagyjuk elpárologni. Ezt a műveletet még 3-4-szer megismételjük.
szűzpecsenye , olívaolaj , vaj , kakukkfű , vaddisznószűz , citromlé , csillagánizs , szegfűszeg , birsalma , csicseriborsó , salotta , fokhagyma , szárnyaspecsenyelé , birsalmapálinka , csirkepecsenyelé